Kalifornia odmietla plán Volkswagenu na riešenie emisného škandálu

Kalifornský úrad pre čisté ovzdušie CARB odmietol plán nemeckej automobilky Volkswagen zvolať naftové autá vybavené softvérom, ktorý umožňuje manipulovať s údajmi o emisiách.

12.01.2016 21:16
debata (11)

Úrad tvrdí, že návrh Volkswagenu je neadekvátny, mieni však s firmou o riešení tohto problému ďalej rokovať.

Zamietnutý plán sa týka naftových automobilov s dvojlitrovými motormi. Kalifornia zatiaľ automobilke nevymerala žiadnu pokutu, vydala však nové oznámenie, že Volkswagen porušil jej regulačné predpisy v oblasti kvality ovzdušia, uviedla agentúra Reuters.

Volkswagen uviedol, že zamietnutie sa týka počiatočných plánov, ktoré Kalifornii predložil v decembri. „Odvtedy viedol Volkswagen s CARB konštruktívne rokovania,“ upozornil.

Šéf Volkswagenu Matthias Müller bude v stredu o škandále rokovať so šéfkou americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) Ginou McCarthyovou. Práve úrad EPA vlani v septembri automobilku Volkswagen obvinil, že do vozidiel s naftovými motormi inštalovala softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka.

Volkswagen vtedy priznal, že v Spojených štátoch je týmto softvérom vybavených 482 000 vozidiel s dvojlitrovými motormi. Neskôr sa ukázalo, že problém sa v USA týka aj 85 000 vozidiel s trojlitrovým motormi.

Volkswagen v septembri priznal, že v celom svete softvér nainštaloval do približne 11 miliónov automobilov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie