Svetové ekonomické fórum zrušilo pozvanie pre KĽDR do Davosu

Svetové ekonomické fórum (WEF) zrušilo Severnej Kórei pozvanie na nadchádzajúcu schôdzku svetových lídrov vo švajčiarskom Davose.

15.01.2016 08:00
debata (5)

Stalo sa tak po nedávnom severokórejskom jadrovom teste, ktorý Pchjongjang označuje za test vodíkovej bomby. Pre izolovanú komunistickú KĽDR by išlo o prvú účasť na tomto fóre po 18 rokoch. Krajina vo štvrtok proti rozhodnutiu WEF protestovala.

Veľvyslanec KĽDR v Ženeve v liste určenému Svetovému ekonomickému fóru podľa agentúry AP napísal, že rozhodnutie zrušiť pozvánku pre severokórejskú delegáciu sa „opiera o nespravodlivú politickú motiváciu“. Hovorca WEF prijatie listu nepotvrdil. Podľa zástupcu veľvyslanca severokórejskej diplomatickej misie v Ženeve bol list odovzdaný osobne, uviedla agentúra Reuters.

Štvordňové zasadnutie Svetového ekonomického fóra sa začne vo švajčiarskom horskom stredisku Davos 20. januára. Príde na neho podľa odhadov viac ako 2500 účastníkov z viac ako stovky krajín. Totalitná Severná Kórea sa výročného zasadnutia zúčastnila naposledy v roku 1998.

Pozvánku na nadchádzajúci 46. ročník jej WEF poslalo vlani na jeseň, po nedávnom severokórejskom jadrovom teste ju ale vzalo späť. Jadrový test z minulého týždňa bol už štvrtým, ktorý KĽDR uskutočnila. Spojené štáty však spochybňovali tvrdenia Pchjongjangu, že išlo o silnejšiu vodíkovú bombu. Výbuch bol podľa mienky expertov zhruba rovnakého rozsahu, ako pri teste atómovej bomby v roku 2013.

Severná Kórea podlieha prísnym sankciám, ktoré na ňu pre jej jadrový a raketový program uvalila Bezpečnostná rada OSN. Krajina, ktorá sa spolieha na spojenectvo s Čínou, sa snaží prilákať investorov. Predchádzajúce správy o možnej účasti severokórejskej delegácie na fóre v Davose podľa médií naznačovali, že pre tamojší režim je to spôsob, ako podporiť svoju ekonomiku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Davos #Svetové ekonomické fórum