Gazprom je v strate. Menšej, než sa čakalo

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom sa v treťom štvrťroku minulého roka prepadla do čistej straty dve miliardy rubľov zo zisku 106 miliárd rubľov o rok skôr. Príčinou bol pokles kurzu rubľa, tržby spoločnosti ale vďaka poklesu domácej meny vzrástli, oznámil Gazprom.

16.01.2016 08:36
debata (2)

Hospodársky výsledok za tretí štvrťrok bol oveľa lepší, než sa čakalo. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpovedali stratu 25 miliárd rubľov.

Tržby Gazpromu stúpli na 1,29 bilióna rubľov z 1,13 bilióna rubľov v rovnakom období predošlého roka. Gazprom je monopolným ruským vývozcom zemného plynu prostredníctvom plynovodov a má najvyššie zásoby plynu na svete.

Vlani Gazprom zvýšil dodávky zemného plynu do Európskej únie a do Turecka o osem percent na 159,4 miliardy kubických metrov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre veľa európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

Gazpromu sa pre pokles rubľa zvyšuje dlh, ktorý má väčšinou v zahraničných menách, takže podnik musí odpisovať účtovnú straty. Rubeľ je od roku 2014 pod tlakom padajúcich cien ropy, ukrajinskej krízy a západných sankcií proti Rusku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom