Ukrajina vlani znížila spotrebu zemného plynu o pätinu

Ukrajina vlani znížila spotrebu zemného plynu o 21 percent na 33,7 miliardy kubických metrov. Odrážalo to ekonomický pokles a prerušenie dodávok plynu pre separatistické územia na východe krajiny. Oznámilo to v piatok ukrajinské ministerstvo energetiky.

15.01.2016 14:55
debata (9)

Ukrajinský priemysel, ktorého produkcia klesla za prvých 11 mesiacov roka o 14,4 percenta, znížil spotrebu plynu o 19 percent na 11,4 miliardy kubíkov. Domácnosti obmedzili odber o 23 percent na 12,2 miliardy metrov kubických, uvádzajú údaje podľa agentúry Reuters.

Ukrajina mala na začiatku tohto týždňa v podzemných zásobníkoch zhruba 12,8 miliardy kubíkov plynu. Podľa ministerstva tento objem vystačí na pokrytie zimných dodávok pre domácu potrebu aj na zabezpečenie stabilného tranzitu plynu z Ruska do krajín Európskej únie.

Dovoz zemného plynu z EÚ na Ukrajinu vlani stúpol dvojnásobne na 10,3 miliardy metrov kubických. Nákup plynu z Ruska, naopak, Kyjev prudko obmedzil na 6,1 miliardy zo 4,5 miliardy kubíkov v roku 2014. Zvyšok svojej spotreby je krajina schopná uspokojiť z vlastných zdrojov.

Ukrajinská vláda, ktorej vzťahy s Moskvou sú po predvlaňajšej ruskej anexii Kryme a povstaní separatistov na východe Ukrajiny napäté, výrazne zvyšuje nákupy plynu na európskom trhu. Závislosť na dodávkach z Ruska mieni naďalej znižovať. Rusko koncom novembra prerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, kým Kyjev za ďalšiu surovinu nezaplatí vopred; Ukrajina potom dala najavo, že sa bez dodávok z Ruska zaobíde.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina