Rátali s rastom, teraz očakávajú pokles. Rusko ťahá dolu lacná ropa

Ruské ministerstvo hospodárskeho rozvoja zhoršilo výhľad ruskej ekonomiky pre tento rok. Vyplýva to z dokumentu, ku ktorému sa dostala agentúra Reuters.

16.01.2016 11:10
debata (309)

Základný scenár ministerstva teraz predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) tento rok klesne o 0,8 percenta. Doteraz úrad počítal s rastom, a to o 0,7 percenta.

Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársku situáciu navyše komplikujú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny pre jej postup v ukrajinskej kríze. Minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev minulý mesiac uviedol, že vlani ruská ekonomika podľa odhadov klesla o 3,7 percenta.

Nová hospodárska prognóza na tento rok je podľa dokumentu založená na predpoklade, že priemerná cena ropy bude predstavovať približne 40 dolárov za barel. Doterajšie rozpočtové plány ruskej vlády pritom počítajú s cenou 50 dolárov za barel. Na svetovom trhu sa teraz ceny ropy pohybujú okolo 30 dolárov za barel.

Ropa sa spoločne so zemným plynom podieľa na príjmoch ruského štátneho rozpočtu zhruba polovicou. Ruský minister financií Anton Siluanov tento týždeň varoval, že ak ceny ropy dlhodobo zostanú nízke, mohlo by to Rusko donútiť prijať tvrdé rozhodnutia v otázke vládnych výdavkov.

309 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP