Rusko zrejme obmedzí plány na vývoz plynu do Číny

Rusko pravdepodobne obmedzí objem zemného plynu, ktorý chce v závere tohto desaťročia začať dodávať do Číny.

16.01.2016 14:51
debata (205)

Dôvodom je celosvetový pokles cien energií a neistota ohľadom ďalšieho vývoja čínskej ekonomiky. Agentúre Reuters to povedali zdroje blízke ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom.

Výstavba nákladného plynovodu do Číny sa síce podľa zdrojov uskutoční v súlade so stanoveným časovým harmonogramom, dodávky však budú spočiatku nižšie, ako sa predpokladalo v máji 2014. Vtedy Rusko a Čína uzavreli dohodu o dodávkach plynu v celkovej hodnote asi 400 miliárd dolárov.

„Začneme tú dohodu napĺňať v roku 2019, objem dodávok by však mohol byť nižší, než sa pôvodne očakávalo,“ povedal jeden zo zdrojov. Podľa ďalšieho zdroja bude objem dodávok nižší „v každom prípade“.

Svetové ceny ropy, od ktorých sa ceny zemného plynu odvíjajú, v čase podpisu dohody presiahli 100 dolárov za barel, zatiaľ čo teraz sa pohybujú okolo 30 dolárov za barel. Tempo rastu čínskej ekonomiky od tej doby výrazne spomalilo, čo vyvoláva výrazné výkyvy na tamojších finančných trhoch.

Dodávky prostredníctvom plynovodu s názvom Sila Sibíri mali podľa dohody začať na úrovni piatich miliárd kubických metrov ročne a postupne sa vyšplhať na 38 miliárd kubických metrov ročne. Gazprom pôvodne plánoval, že v súvislosti so začatím dodávok do Číny investuje 55 miliárd dolárov, podľa zdrojov Reuters je ale možné, že investičné plány obmedzil.

Pekinská analytička Čchen Ču z poradenskej spoločnosti SIA Energy upozornila, že neistota okolo vývoja čínskej ekonomiky atraktívnosť tohto projektu znižuje. „Niet pochýb o tom, že je to strategicky dôležitý projekt, výhľad dopytu na čínskej strane ale už nie je tak ružový, pretože rast ekonomiky sa spomaľuje,“ uviedla. Za realistickejší termín pre začatie dodávok ruského plynu do Číny tak považuje rok 2020.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky. Moskva zamerala svoju pozornosť na ázijský trh po tom, keď sa jej vzťahy so západnými krajinami výrazne zhoršili pre postup Moskvy v ukrajinskej krí­ze.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn