Čína oficiálne otvorila novú banku AIIB, združuje 57 krajín

V Pekingu v sobotu oficiálne začala prevádzku Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB), ktorú Spojené štáty považujú za konkurenciu pre Svetovú banku (SB).

16.01.2016 20:13
debata (63)
zväčšiť Predstavitelia zakladajúcich krajín Ázijskej... Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
Čína, AIIB, banka Predstavitelia zakladajúcich krajín Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) pri soche symbolizujúcej banku na otváracom ceremoniáli 16. januára 2016.

Na slávnostnom ceremoniáli, ktorý viedol čínsky prezident Si Ťin-pching, sa zúčastnili zástupcovia 57 členských krajín banky.

Vytvorenie AIIB navrhla v roku 2013 Čína, ktorá je najväčším akcionárom novej inštitúcie. Napriek negatívnemu postoju Washingtonu sa členmi banky stalo i veľa spojencov USA, vrátane Británie, Nemecka, Talianska, Austrálie či Južnej Kórey.

Z krajín V4 je zakladajúcim členom banky iba Poľsko, hoci záujem malo aj Maďarsko.

AIIB má slúžiť na financovanie výstavby ciest, železníc, elektrární či telekomunikačných sietí v Ázii. Základný kapitál banky predstavuje 100 miliárd dolárov. Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že AIIB bude počas prvých piatich až šiestich rokov poskytovať úvery v objeme 10 až 15 miliárd dolárov ročne.

Druhým najväčším akcionárom banky je India, nasledujú Rusko, Nemecko a Južná Kórea. Medzi členov AIIB nepatrí Japonsko, ktoré podporuje Ázijskú rozvojovú banku (ADB).

63 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Čína #AIIB