Irán oznámil zvýšenie vývozu ropy o 500 000 barelov denne

Irán sa po zrušení sankcií chystá zvýšiť vývoz ropy o pol milióna barelov denne. Oznámil to v nedeľu námestník iránskeho ministra ropného priemyslu, ktorého citovala agentúra Reuters.

17.01.2016 12:22
debata (154)

Vyhlásenie prišlo len niekoľko hodín po tom, keď USA a EÚ v sobotu oznámili, že rušia sankcie voči Iránu.

Američania a Európania tak reagovali na správu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, že Teherán dodržiava záväzky z dohody o iránskom jadrovom programe, ktorú minulý rok uzavrel so šiestimi mocnosťami; zároveň sa tak uvoľňuje rad protiíránskych sankcií uplatňovaných OSN.

„Vzhľadom na podmienky na svetových trhoch a naše možnosti je Irán pripravený zvýšiť svoj vývoz ropy o 500 000 barelov denne,“ uviedol námestník iránskeho ministra priemyslu Amir Husajn Zamaninía.

Na trhu s ropou už dlhší čas prevláda ponuka nad dopytom. Ceny ropy na svetových trhoch sú dlhodobo na rekordných minimách, tento týždeň klesli prvýkrát za 12 rokov pod 30 dolárov za barel. Už vlani po oznámení júlovej dohody šiestich mocností s Iránom o obmedzení jeho jadrového programu výmenou za odvolanie sankcií zaznamenali svetové ceny ropy výrazný pokles.

Ťažba ropy v Iráne vplyvom sankcií uvalených západnými krajinami kvôli teheránskému jadrovému programu klesla zo zhruba štyroch miliónov barelov denne o jeden milión barelov. Vývoz sa potom od roku 2012 znížil o polovicu na viac ako jeden milión barelov denne.

Už vlani v lete po uzavretí dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu Teherán oznámil, že okamžite po odstránení sankcií očakáva zvýšenie ťažby ropy o 500 000 barelov denne a do niekoľkých mesiacov potom o jeden milión barelov denne. Ťažba by sa tak mala vrátiť na úroveň pred zavedením sankcií.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán