Rúhání: Iránska ekonomika po zrušení sankcií porastie o päť percent

Iránsky prezident Hasan Rúhání očakáva po zrušení medzinárodných sankcií päťpercentný hospodársky rast. Krajina vraj potrebuje zahraničné investície. Americko-iránske ekonomické vzťahy však nebudú naplno obnovené, povedal v nedeľu Rúhání v iránskej televízii.

17.01.2016 20:00
debata (6)

Rúhání svoju optimistickú prognózu o ekonomickom raste vyslovil po tom, keď v sobotu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila, že Irán plní minuloročnú dohodu o jadrovom programe a Spojené štáty s EÚ potvrdili, že ruší protiiránske sankcie.

Rúhání povedal, že očakáva päťpercentný ekonomický rast v nadchádzajúcom roku, ktorý sa v Iráne začína v marci. Prezident ďalej povedal, že Irán potrebuje na posilnenie svojej ekonomiky zahraničné investície, a ubezpečil investorov o politickej a ekonomickej stabilite svojej krajiny.

Ten, kto v dohodu (s mocnosťami o iránskom jadrovom programe) neveril, sa mýlil, uviedol Rúhání podľa agentúr. „Len niekoľko hodín po tom, keď dohoda nadobudla platnosť, vydali rôzne (zahraničné) banky približne 1000 úverových prísľubov. To ukazuje, že všetci tí skeptici sa mýlili,“ uviedol Rúhání.

Prezident však tiež upozornil, že Irán a USA neobnovia vzájomné hospodárske vzťahy v plnom rozsahu.

V iránskom parlamente v nedeľu Rúhání označil jadrovú dohodu a následné zrušenie sankcií za „zlatú stránku“ iránskych dejín. Povedal, že sa teší na hospodársku budúcnosť svojej krajiny menej závislej na exporte ropy.

Šéf talianskej ropnej spoločnosti Eni Claudio Descalzi v nedeľu vyhlásil, že zrušenie ekonomických sankcií voči Iránu pomôže Európe diverzifikovať svoje energetické zdroje. Neobáva sa však, že by v dohľadnej dobe došlo k nadprodukcii kvôli vstupu Iránu na globálne trhy s ropou a plynom. Najskôr totiž bude nutné mohutne investovať do zlepšenia iránskej infraštruktúry.

Ako prvú veľkú obchodnú dohodu predznamenávajúcu pravdepodobný nastávajúci investičný a obchodý rozmach oznámil Teherán v sobotu plán nakúpiť 114 lietadiel za viac ako desať miliárd dolárov od európskeho výrobcu Airbus.

„Nohy iránskej ekonomiky už nie sú zviazané reťazami sankcií; je čas budovať a rásť,“ napísal v nedeľu Rúhání na twitteri.

Plán nakúpiť airbusy podľa agentúry Reuters ukazuje potenciál najväčšej ekonomiky v regióne s jej 80 miliónmi obyvateľmi a ročným výkonom okolo 400 miliárd dolárov. Ide o najväčšiu ekonomiku, ktorá sa zapojí do globálneho obchodného systému od rozpadu Sovietskeho zväzu, poznamenal Reuters.

V Iráne je teraz na pracovnej návšteve český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek spolu s šesťdesiatčlennou podnikateľskou misiou. Riaditeľ sekcie medzinárodných vzťahov českého Zväzu priemyslu a dopravy Lukáš Martin ČTK informoval, že v Teheráne bol v nedeľu podpísaný kontrakt o dodaní 250 traktorov za päť miliónov eur brnianskej firmy Zetor Tractors iránskej spoločnosti Tondak Tiz.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Rúhání