Poľský prezident nesúhlasí s plynovodom Nord Stream 2

Plán na vybudovanie nového plynovodu mimo ukrajinského územia na prepravu ruského plynu do Nemecka je podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu motivovaný skôr politikou ako ekonomikou a podkopáva solidaritu v rámci Európskej únie.

18.01.2016 15:09
debata (24)

„Nesúhlasíme s touto investíciou. Nemá nič spoločné s ekonomikou,“ povedal v pondelok Duda v Bruseli na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. „Ide o investíciu politickej povahy,“ dodal prezident.

Ruská spoločnosť Gazprom a skupina európskych firiem sa vlani dohodli na výstavbe plynovodu Nord Stream 2. To vyvolalo protesty predovšetkým v krajinách strednej a južnej Európy, ktoré sa obávajú, že to prehĺbi ich energetickú závislosť od Ruska. Európska komisia upozornila investorov, že sa bude posudzovať, či projekt je v súlade s legislatívou Európskej únie. Komisia konštatovala, že jej prioritou je diverzifikácia dodávateľov a pritom zachovanie postavenie Ukrajiny ako krajiny prepravujúcej plyn.

Poľsko bude v Bruseli presadzovať svoje námietky voči projektu Nord Stream 2, uviedol prezident Duda. „Projekt odporuje európskej legislatíve, pretože podkopáva energetickú solidaritu,“ uviedol. „Prednesieme túto problematiku na európskej úrovni, pretože chceme predložiť reálne argumenty,“ konštatoval. Tusk novinárom povedal, že má na projekt Nord Stream 2 podobný názor ako poľský prezident.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Andrzej Duda #Nord Stream