V Davose budú hovoriť o robotoch aj migrantoch

Útoky radikálov, migračné prúdy, pokles cien ropy, klimatické zmeny alebo prevratný technologický vývoj budú zrejme dominovať výročnému zasadnutie Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose.

19.01.2016 13:24
Davos, Svetové ekonomické fórum Foto: ,
Svetové ekonomické fórum 2016
debata (8)

Štvordňového stretnutia sa zúčastní viac ako 2500 popredných predstaviteľov svetovej politiky a biznisu. Čaká na nich séria konferencií a panelových diskusií, prepychové lyžiarske stredisko ale býva tiež dejiskom prekvapivých bilaterálnych stretnutí a zákulisných rokovaní. Oficiálny program sa začína v stredu.

Hlavnou témou tohtoročného 46. ročníka je „Zvládanie štvrtej priemyselnej revolúcie“, ktorou sa rozumie širšie využívanie robotov, umelej inteligencie, nanotechnológií či 3D tlačiarní. WEF pred začatím zasadnutia zverejnil prognózu, podľa ktorej príde 15 ekonomík sveta kvôli robotom a ďalším hlbokým zmenám na pracovnom trhu v najbližších piatich rokoch o viac ako päť miliónov pracovných miest.

Na program rokovania ale prídu aj ďalšie aktuálne témy. Predovšetkým politickí lídri sa budú zrejme venovať hrozbe útokov extrémistov ako boli tie, ktoré nedávno zasiahli Paríž, Jakartu či Istanbul. Pokračuje aj medzinárodná kampaň proti radikálnemu hnutiu Islamský štát v Iraku a v Sýrii. V Sýrii navyše trvá občiansky konflikt, pred ktorým už utieklo viac ako štyri milióny ľudí, mnohí z nich do Európskej únie. Tú bude v Davose zastupovať jej ministerka zahraničia Federica Mogheriniová.

Témou na diskusiu bude zrejme aj nedávny jadrový test Severnej Kórey. WEF, ktorý vlani túto izolovanú krajinu do Davosu pozval, po záležitosti s testom pozvánku pre severokórejskú delegáciu zrušil.

Ďalší blok tém je spojený s prepadom cien komodít, predovšetkým potom ropy. Jej cena za rok a pol klesla kvôli previsu ponuky o viac ako 70 percent, čo otriaslo svetovými akciovými trhmi a čo môže ohrozovať aj niektoré energetické firmy i celé ekonomiky. Ďalšie milióny barelov ropy sa po zrušení hospodárskych sankcií chystá na trh dodať Irán, ktorého minister Mohammad Javad Zarif by podľa pozorovateľov mohol k veci prehovoriť. Teherán zaznamenáva po zrušení sankcií údajne tiež nový druh vzťahov so Spojenými štátmi. Ich delegáciu v Davose povedie americký viceprezident Joe Biden s manželkou Jill.

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová či predstavitelia čínskych finančných inštitúcií a regulačných orgánov by sa mohli vyjadriť k stavu čínskej i svetovej ekonomiky. Čína, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou sveta, sa pre niektorých stala synonymom osudu globálnej ekonomiky. Rast Číny sa ale spomaľuje; vlani bol najnižší za posledné štvrťstoročie.

Zasadnutie WEF, ktoré bolo pôvodne čisto podnikateľskou konferenciou, sa často stretáva s kritikou, že je odtrhnuté od reálneho sveta. Mnoho účastníkov ale poukazuje na praktické výhody toho, že sa toľko ľudí z odboru môže stretnúť na jednom mieste. Napríklad vlani bola v Davose uzavretá dohoda o medzinárodnom záchrannom programe pre Ukrajinu.

Tento rok sa v najvyššie položenom európskom meste (1560 metrov nad morom) očakáva viac než 40 hláv štátov a vlád, šéfovia veľkých medzinárodných firiem ako je Microsoft alebo General Motors, špičkoví vedci a tiež predstavitelia verejného života. Z celebrít potom tohtoročnému zasadnutie dodá lesk napríklad americký herec a filmový producent Leonardo DiCaprio.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #Svetové ekonomické fórum