Odškodnite Európanov ako Američanov, odkazuje Brusel Volkswagenu

Európska komisárka pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elžbieta Bienkowski vyzvala nemecký koncern Volkswagen, aby poskytol zákazníkom v Európe za škandál s meraním emisií podobné odškodnenie ako zákazníkom v Spojených štátoch.

20.01.2016 09:58
debata (2)

Požiadala tiež o podrobné informácie o autách, ktorých sa škandál týka. Vyplýva to z listu, ktorý bol adresovaný generálnemu riaditeľovi Volkswagenu Matthiasovi Müllerovi a o ktorom v stredu informuje agentúra Reuters.

Volkswagen v USA ponúkol majiteľom dotknutých vozidiel kompenzáciu v hodnote 1000 dolárov, aby získal späť ich dôveru. Müller navyše tento mesiac nevylúčil, že Volkswagen odkúpi niektoré automobily, ktorých sa v USA problém týka.

Americké ministerstvo spravodlivosti tento mesiac podalo na Volkswagen civilnú žalobu kvôli tomu, že do takmer 600 000 naftových vozidiel v USA inštaloval zariadenie, ktoré umožňovalo skrývať pri testoch emisií vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen už skôr priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s emisnými testami inštaloval do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete.

V Európskej únii Volkswagen v dôsledku tejto kauzy zvolá na úpravu približne 8,5 milióna áut. Bienkowski v liste požaduje presné počty dotknutých áut v jednotlivých členských krajinách a technické podrobnosti o „nápravných opatreniach“. Eurokomisárka sa vo štvrtok s Müllerom stretne v Bruseli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie