Akciovým trhom dáva pokles cien ropy ťažké rany

Akciové trhy v Ázii aj v Európe v stredu opäť prudko klesajú a vplyv na ich pokles má znovu hlavne vytrvalý prepad cien ropy.

20.01.2016 12:17
debata (12)

Hlavný index japonskej akciovej burzy Nikkei 225 sa prepadol o takmer štyri percentá a uzavrel najnižšie od októbra 2014. Mohutný prepad postihol aj akcie v Hongkongu, naopak v Šanghaji bol pokles cien relatívne mierny. V Európe akcie výrazne klesajú.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 krátko po začiatku obchodovania strácal cez dve percentá a neskôr prepad ešte prehĺbil. Okolo 10:00 SEČ odpisoval už 3,1 percenta na 1270 bodov a bol na novom minime za viac ako rok. Viac ako tri percentá strácal tiež index frankfurtskej burzy DAX, zatiaľ čo hlavný index akciovej burzy v Londýne FTSE 100 v rovnakom čase odpisoval asi 2,6 percenta.

Japonský index Nikkei 225 spadol o 3,71 percenta na 16 416,19 bodu, zatiaľ čo index Hang Seng burzy v Hongkongu odpísal 3,82 percenta a uzavrel na 18 886,30 bodu. Hlavný index čínskych akcií CSI300 stratil 1,51 percenta a obchodovanie zakončil na 3174,38 bodu.

„Čo sa akciových trhov týka, na najbližšie dva až tri mesiace som celkom pesimistický. Scenár z roku 2008 síce nevidím, s príchodom medvedieho trhu ale počítam,“ povedal agentúre Reuters Andreas Clenow zo spoločnosti ACIES Asset Management. Za medvedí trh sa označuje situácia, keď hlavný index klesne z ročného maxima aspoň o 20 percent.

Akciový index MSCI pre Áziu a Tichomorie bez zahrnutia Japonska v stredu zostúpil na najnižšiu úroveň od októbra 2011. Akcie v Saudskej Arábii, ktorá je najväčším vývozcom ropy na svete, sa prepadli o viac ako štyri percentá.

Cena americkej ľahkej ropy WTI v stredu klesla o viac ako tri percentá. Zostúpila tak až na 27,49 dolára za barel, čo je najnižšia úroveň od septembra 2003. „Nálada na komoditných trhoch teraz vyzerá mimoriadne zle,“ podotkol obchodník Assad Tannous zo spoločnosti Asenna Wealth Solutions.

Investorov okrem poklesu cien ropy znepokojujú tiež vyhliadky svetovej ekonomiky, najmä kvôli spomaľujúcemu rastu v Číne. Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok znížil odhad rastu globálnej ekonomiky na tento aj budúci rok. Hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld však uviedol, že reakcia finančných trhov na spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne a na pokles cien ropy je možno prehnaná.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #akcia