Gazprom ráta s poklesom cien plynu v EÚ, varuje však pred krízou

Ruský plynárenský koncern Gazprom očakáva, že ceny ruského plynu v Európskej únii v tohtoročnom prvom štvrťroku klesnú o viac ako tretinu a dostanú sa na 180 dolárov za tisíc kubických metrov. Súčasne ale varoval pred krízou na trhu s plynom v prípade, že Brusel neupraví svoju energetickú politiku, ktorú Gazprom označil za rozporuplnú. Informovala o tom agentúra Reuters.

20.01.2016 16:37
debata (18)

Gazprom vlani zvýšil dodávky zemného plynu do Európskej únie a Turecka o osem percent na 159,4 miliardy kubických metrov, a to vďaka poklesu ťažby v Európe. Predseda predstavenstva Gazpromu Viktor Zubkov v stredu predpovedal, že v tomto roku zostane export zhruba na minuloročnej úrovni. Európska únia pritom usiluje o zníženie závislosti na ruskom plyne.

Zubkov poukázal na hrozbu nedostatočných investícií do ťažby plynu v dôsledku nízkych cien komodít na svetových trhoch. „Je tu len málo krajín, ktoré môžu pokračovať v investíciách, keď sú ceny tak nízko ako teraz,“ uviedol Zubkov na konferencii vo Viedni. „V budúcnosti, ak nebudú dostatočné investície na roky 2017 a 2018, môžu na trhu s plynom nastať obrovské problémy,“ dodal Zubkov.

Dodávky ruského plynu do Európy sa výrazne spolitizovali, keď sa v dôsledku ukrajinskej krízy zhoršili vzťahy medzi Moskvou a západnými krajinami. EÚ pritom už v roku 2009 zaviedla nové regulačné predpisy, ktoré Gazprom rozhorčili a prinútili ho predať podiely v niektorých európskych aktivitách. Tieto predpisy tiež vytvorili značné prekážky pre projekt plynovodu South Stream, ktorý mal dopravovať ruský plyn do Európy cez Čierne more. Koncom roku 2014 preto Rusko tento projekt zrušilo.

Podľa Zubkova teraz potrebuje Rusko vedieť, akú úlohu EÚ vo svojej energetickej politike prisudzuje ruskému plynu.

„Potrebujeme poznať jasné pravidlá hry, pretože na tom závisia investície,“ vyhlásil Zubkov. „Situácia je teraz pomerne zložitá, čo môže predstavovať veľké riziko pre bezpečnosť dodávok. Potrebujeme vyváženú spoluprácu s partnermi,“ do­dal.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

Začiatkom minulého septembra podpísal Gazprom s európskymi partnermi dohodu o plánovanom rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn po dne Baltského mora do Európy. Proti rozšíreniu plynovodu protestovali na konci novembra krajiny východnej časti EÚ vrátane Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska v liste zaslanom podpredsedovi Európskej komisie Maroš Šefčovičovi. Česko sa k listu, ktorý upozorňoval na možné negatívne dopady projektu na energetickú bezpečnosť príslušných štátov i regiónu, nepripojilo.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom