Tlak na ruskú menu rastie, dolár je za 85 rubľov

Ruský rubeľ vo štvrtok zostúpil na nové rekordné minimum a jeho kurz sa dostal k 85 rubľom za dolár.

21.01.2016 11:14
debata (107)

Špekulatívny tlak na menu zosilňuje pre vytrvalý prepad cien ropy, ktorý zvyšuje obavy o ruskú ekonomiku, závislú na príjmoch z predaja energetických surovín. Od začiatku roka rubeľ oproti doláru stráca vyše 13 percent.

Kurz ruskej meny okolo polovice dňa klesol o 4,4 percenta na 85,05 rubľa za dolár a voči euru oslabil rovnakým tempom na 92,67 RUB. V stredu rubeľ prvýkrát prerazil doterajší rekordné minimum 80,10 RUB/USD z decembra 2014

Na uliciach ale podľa obchodníkov a ľudí z bánk naďalej vládne pokoj. Objem nákupov zahraničných mien sa v posledných dňoch nijako dramaticky nezvyšuje. Moskovskí dealeri charakterizujú terajší tlak na rubeľ ako špekulatívny útok finančných investorov, uviedla agentúra Reuters.

Centrálna banka zatiaľ podľa analytikov na trhu zasahovať na obranu meny nemieni. „Regulátor nevidí v terajšej situácii riziko pre finančnú stabilitu,“ uviedli analytici Rosbank.

Centrálna banka v stredu uviedla, že oslabovanie rubľa má „objektívny charakter“ a odohráva sa „plynulo“.

Ruská ekonomika vlani klesla podľa odhadov o 3,9 percenta. Medzinárodný menový fond v utorok Rusku predpovedal na tento rok jednopercentný pokles.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ