Európanov Volkswagen nechce odškodniť ako Američanov

Nemecký automobilový koncern Volkswagen vo štvrtok odmietol žiadosť európskej komisárky Elzbieta Bienkowski, aby poskytol zákazníkom v Európe za škandál okolo merania emisií podobné odškodnenie ako zákazníkom v Spojených štátoch. Automobilka na to nevidí dôvod, uviedla agentúra Reuters.

21.01.2016 22:46
debata (10)

Odškodnenie svojim zákazníkom v Severnej Amerike firma podľa štvrtkového oznámenia vypláca, pretože sa s tamojšími regulátormi zatiaľ nedohodla na tom, ako opraviť vozidlá, ktorých sa škandál týka. Zákazníci budú teda musieť na riešenie čakať dlhšie ako v iných krajinách.

Volkswagen v USA ponúkol každému z desiatok tisíc majiteľov dotknutých vozidiel kompenzáciu v hodnote 1000 dolárov, aby si získal späť ich dôveru. Šéf Volkswagenu Matthias Müller navyše tento mesiac nevylúčil, že Volkswagen odkúpi niektoré autá, ktorých sa v USA problém týka. Eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Bienkowski minulý týždeň poslala Müllerovi list so zoznamom požiadaviek. Podľa neho by mal Müller uvažovať o kompenzácii pre majiteľov dotknutých vozidiel v Európe.

„V Európe sa sústredíme na priebeh opravy a servis,“ uviedla automobilka po stretnutí, ktorého sa v Bruseli zúčastnili Bienkowski a Müller. „Situácia v USA a Kanade nie je automaticky porovnateľná s inými trhmi na svete … Preto tento krok (program odškodnenia) nemôže byť jednoducho na iných trhoch zavedený,“ uviedla firma.

Európska komisia vo svojom vyhlásení po stretnutí uviedla, že eurokomisárka automobilovú skupinu znova povzbudila, aby uvažovala o adekvátnom spôsobe odškodnenia.

Americké ministerstvo spravodlivosti tento mesiac podalo na Volkswagen civilnú žalobu za to, že firma do takmer 600 000 naftových vozidiel v USA inštalovala zariadenie, ktoré umožňovalo skrývať pri testoch emisií vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen už skôr priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií inštaloval do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie