Gazprom straší plynovou krízou

Dominantný dodávateľ plynu do Európy varoval členské štáty únie pred nízkymi cenami plynu. Práve nízke ceny môžu spôsobiť na trhu s plynom komplikácie, lebo firmy nebudú mať dosť prostriedkov na ďalšie investície. Slovensko sa však údajne vypuknutia ďalšej plynovej krízy obávať nemusí.

22.01.2016 13:30
Gazprom, plynová kríza Foto:
Gazprom tvrdí, že nízke ceny ohrozujú investície dodávateľov plynu.
debata (83)

Predseda predstavenstva Gazpromu Viktor Zubkov uviedol, že ceny ruského plynu pre Európu v prvom kvartáli pravdepodobne klesnú viac ako o tretinu na 180 dolárov za tisíc kubických metrov, pričom objem exportu v tomto roku zostane v podstate nezmenený. Zároveň však poukázal na to, že producenti môžu mať v budúcnosti problémy.

„Je iba niekoľko krajín, ktoré môžu pokračovať v investíciách, ak sú ceny také nízke ako teraz. Ak však nebude dosť investícií v rokoch 2017 a 2018, na trhu s plynom by mohli nastať problémy,“ povedal Zubkov.

Energetický analytik Karel Hirman si myslí, že zo strany ruského exportéra ide o zastrašovanie. Dokazujú to aj stúpajúce dodávky plynu do Európy, ktoré v minulom roku vzrástli o osem percent. Tento nárast je najmä dôsledkom toho, že v roku 2014 krátil Gazprom dodávky plynu do Európy pre odberateľov. Objem dodávok plynu sa dostal späť na úroveň roka 2013 a s rovnakým objemom počíta ruský exportér aj tento rok. V dodávkach za tento rok je však započítaný aj plyn z reverzných tokov na Ukrajinu, pretože inak by dodávky plynu zo Sibíri do EÚ poklesli.

„Platná legislatíva a pravidlá na trhu s energiami na území EÚ nekladú žiadne prekážky exportu ruského plynu do EÚ. Tak ako EÚ rešpektuje legislatívu a pravidlá v Rusku na trhu s plynom, tak ju musí rešpektovať aj Rusko v EÚ. Žiaden iný exportér plynu voči legislatíve EÚ nemá také výhrady, ako ich má Gazprom, a pritom jeho export do EÚ skôr stúpa,“ hovorí Hirman. Najväčší výpadok dodávok ruského plynu postihol Slovensko pred siedmimi rokmi. V januári 2009 sa krajiny EÚ a väčšina Balkánu stali rukojemníkmi v rusko-ukrajinskom spore o cenách a dodávkach plynu. Slovenské domácnosti ostali bez dodávok takmer dva týždne. Východiskom z plynovej krízy bolo pre našu krajinu spustenie reverzného toku z Česka.

„Slovensko od roku 2009 uskutočnilo viacero opatrení, ktoré umožňujú reagovať na situácie, ktoré by vznikli napríklad prerušením dodávok cez Ukrajinu. Ide predovšetkým o infraštruktúrne projekty v oblasti prepravnej siete, ktoré umožnia dovoz plynu z iných smerov – najmä z Českej republiky alebo Rakúska, ako aj z Maďarska. Rovnako bola rozšírená celková uskladňovacia kapacita podzemného zásobníka prevádzkovaného spoločnosťou NAFTA,“ tlmočí rezort hospodárstva jeho hovorkyňa Miriam Žiaková.

Energetický analytik ďalej pokračuje, že plynu, podobne ako ropy, je na európskom trhu prebytok. Ťažba Gazpromu pritom v posledných rokoch dramaticky klesá, čo znamená, že má v ložiskách rezervy plynu. V prípade zvýšenia spotreby teda nie je problém ťažbu zvýšiť.

„Žiadna plynová kríza Európe a ani Slovensku nehrozí. Ak Gazprom tvrdí niečo iné, tak potom jediný, kto ju môže spôsobiť, by bol on sám, a to náhlym, politicky motivovaným znížením alebo až zastavením dodávok plynu na príkaz Kremľa. Aj s týmto krátením si však Európa a Slovensko poradia, ako to bolo pred 1,5 rokom,“ vyjadril sa Hirman.

„SPP od začiatku vykurovacej sezóny 2015/2016 nezaznamenal žiadne problémy s dodávkami plynu na Slovensko. Bez najmenších problémov odoberáme plyn aj v súčasnosti a informácie o možnom krátení nemáme. Oproti minulému roku sme totiž zvýšili energetickú bezpečnosť svojich zákazníkov,“ uzatvára hovorca štátneho SPP Michal Holeš.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Gazprom #plynová kríza