Export ruského plynu do Nemecka cez Nord Stream stúpol

Rusko v minulom roku zvýšilo prepravu zemného plynu do Nemecka prostredníctvom plynovodu Nord Stream cez Baltské more o 10 percent.

22.01.2016 15:58
debata (13)

Objem prepravy dosiahol úroveň 39,1 mld. kubických metrov, čo však stále znamená, že sa výrazne nenaplnila prepravná kapacita plynovodu, ktorá je 55 mld. kubických metrov. Využitie kapacity plynovodu Nord Stream sa v roku 2015 zvýšilo na 71 percent z úrovne 65 percent v predchádzajúcom roku a 43 percent v roku 2013.

Spoločnosť Gazprom, ktorá je exportérom ruského plynu, v konzorciu Nord Stream vlastní 51-percentný podiel. Nemecká firma E.ON a BASF SE/Wintershall Holding vlastnia 15,5-percentné podiely a holandská Gasunie a francúzska Engie zhodne vlastnia po 9 percent. Konzorcium plánuje zdvojnásobiť kapacitu plynovodu Nord Stream a vybudovať tretiu a štvrtú potrubnú trasu.

Niektoré európske vlády sa však vyslovujú proti tomuto plánu. Vzťahy EÚ s Moskvou sa zhoršili po tom, ako Rusko v marci 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. V závere roka 2014 Rusko zrušilo plán na výstavbu plynovodu cez Čierne more do Bulharska, keďže EÚ mala voči výstavbe námietky. Plynovod bol naprojektovaný tak, že mal obchádzať územie Ukrajiny. Dovozom z Ruska Európa pokrýva zhruba tretinu svojej spotreby plynu, pričom takmer polovica dovozu prechádza cez Ukrajinu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #plynovod #Nord Stream