Google doplatí v Británii na daniach 130 miliónov libier

Americký internetový gigant Google doplatí v Británii na daniach 130 miliónov libier. Firma sa na tomto doplatku dohodla po tom, keď britské daňové úrady vykonali "otvorenú kontrolu" jej účtovníctva.

23.01.2016 12:40
debata (4)

Kým minister financií dohodu privítal, opozícia i niektorí experti ju podľa stanice BBC kritizujú ako príliš výhodnú pre internetovú spoločnosť.

Google podľa agentúry Reuters v posledných rokoch čelí kritike kvôli tomu, že väčšinu svojich európskych ziskov presúva cez írske ústredie na Bermudy, kde z nich neplatia žiadne dane.

„Budeme v Británii platiť viac na daniach,“ povedal serveru BBC šéf divízie Google Europe Matt Brittin. „Pravidlá sa v medzinárodnom meradle menia a britská vláda stojí na čele uplatňovania týchto pravidiel, takže upravíme svoju tunajšiu činnosť. Chceme zabezpečiť, aby sme platili dane v správnej výške,“ dodal.

Spoločnosť Google bola v Británii obvinená, že „neplatí svoj spravodlivý podiel“ na daniach, a kritizovaná kvôli zložitej daňovej štruktúre. Firma bola šesť rokov terčom vyšetrovania britských daňových úradov. Hoci patrí Británia medzi jej najväčšie trhy, zaplatila v tejto krajine v roku 2013 na daniach iba 20,4 milióna libier. Hodnota jej tržieb v Británii pritom predstavovala 3,8 miliardy libier.

Aktuálnu dohodu privítal konzervatívny minister financií George Osborne, podľa ktorého odráža ním zavedené nové daňové pravidlá. Opoziční politici aj niektorí experti však dali najavo výrazne menšiu spokojnosť. Podľa labouristického tieňového ministra financií Johna McDonnela je dohoda k spoločnosti Google príliš ústretová a úrady by mali vysvetliť, ako k výške doplatku dospeli.

„Mali by platiť 200 miliónov libier ročne,“ vyhlásil niekdajší ekonomický poradca lídra labouristov Jeremyho Corbyn Richard Murphy, ktorý označil dohodu za „katastrofálny“.

Tiež profesor Essexskej univerzity Prems Sikka podľa Reuters hovorí o veľmi dobrom obchode pre internetovú firmu, ktorá podľa jeho prepočtov zaplatí dane vo výške iba niekoľkých percent svojich príjmov. „To sú biedna čísla a my chceme vedieť viac,“ vyhlásil Sikka.

Google trvá na tom, že nikdy neporušil zákony, dohodol sa však s britskými daňovými úradmi na zmene účtovných praktík. Výšky daní podniku tak nebude závisieť iba na zisku, ale aj na tržbách, napísala agentúra AP.

„O spôsobe zdaňovania nadnárodných spoločností sa niekoľko rokov diskutuje a medzinárodný daňový systém sa v dôsledku toho mení. Táto dohoda tento posun odráža,“ uviedol hovorca spoločnosti Google. Dohoda v Británii by podľa AP mohla byť predzvesťou podobných dohôd v ďalších krajinách.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Veľká Británia