Čína a Irán plánujú obchody v stovkách miliárd dolárov

Obchodná výmena medzi Čínou a Iránom sa v nasledujúcich desiatich rokoch má zvýšiť na 600 miliárd dolárov.

24.01.2016 09:16
Hasan Rúhání, Si Ťin-pching, Irán, Čína Foto:
Iránsky prezident Hasan Rúhání (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruku počas návštevy čínskeho najvyššieho predstaviteľa v Iráne.
debata (17)

Iránsky a čínsky prezident sa v sobotu v Teheráne zhodli na posilnení vzťahov a nadviazaní strategickej spolupráce. Hasan Rúhání a Si Ťin-pching tiež potvrdili podpis 17 bilaterálnych dohôd vrátane vzájomnej spolupráce v jadrovom sektore, informovala agentúra Reuters. Obchodná výmena sa podľa Rúháního v nasledujúcich desiatich rokoch zvýši na 600 miliárd dolárov.

K užším ekonomickým a bezpečnostným vzťahom oboch krajín vyzval pri sobotňajšom stretnutí s hlavou čínskeho štátu iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Podľa Reuters pritom povedal, že Irán nikdy neveril Západu, a preto chce rozšíriť vzťahy s „viac nezávislými štátmi“, ako je Čína. Obvinil tiež USA, že nie sú „čestné“ v boji proti terorizmu na Blízkom východe.

„Iránci nikdy neverili Západu … To je dôvod, prečo sa Teherán usiluje o spoluprácu s viacerými nezávislými štátmi,“ uviedol Chameneí pri stretnutí so Siom. „Irán je energeticky najspoľahlivejšia z krajín v regióne, pretože jeho energetická politika nikdy nebude ovplyvnená cudzincami,“ dodal podľa informácie zverejnené na ajatolláhovom webe.

Čínsky prezident prišiel do Iránu ako prvý svetový politický líder od rozhodnutia o zrušení sankcií 16. januára a ako prvý prezident Číny po 14 rokoch. Čína bola jednou z šiestich veľmocí, ktoré vlani s Teheránom dospeli po dlhých rokoch rokovaní k dohode o obmedzení iránskeho jadrového programu.

„Sme šťastní, že prezident Si navštívil Irán po zrušení sankcií … Irán a Čína sa dohodli o zvýšení obchodu na 600 miliárd dolárov v nasledujúcich desiatich rokoch,“ povedal Rúhání na tlačovej konferencii.

Na svete už sú niektoré konkrétne dohody o spolupráci: napríklad o obnovení tradičnej obchodnej cesty – Hodvábnej cesty – alebo o projektoch v jadrovom sektore.

„Priateľstvo Číny a Iránu … obstálo v skúške premenlivosti medzinárodnej scény,“ ocenil na druhej strane podľa agentúry Nová Čína Si Ťin-pching opätovnú všestrannú aproximáciiu oboch krajín.

Politici v sobotu tiež hovorili o situácii v Iraku, Sýrii, Afganistane a Jemene. Pre Si Ťin-pchinga je návšteva Iránu poslednou zastávkou na jeho ceste po Blízkom východe, počas ktorej už zavítal do Saudskej Arábie a Egypta.

Denník Global Times, podporovaný čínskym štátom, v sobotňajšom komentári napísal, že Peking dúfa v zlepšenie vzťahov s Teheránom v rámci svojho rozsiahleho plánu obnovenia obchodných väzieb s Európou a Áziou a vybojovania nových trhov pre čínsky tovar.

„Čína posilňovaním spolupráce s Iránom, samozrejme, sleduje svoje vlastné záujmy … Irán je dôležitou osou,“ poznamenal denník.

Pracovníčka Európskej rady pre medzinárodné vzťahy Ellie Geranmayehová podľa agentúry Reuters poukázala na skutočnosť, že Peking a Moskva síce podporili sankcie OSN proti Iránu kvôli jeho jadrovému programu, ale zároveň silne podporovali osobitné výnimky na pokračovanie obchodu s Iránom.

„Irán udržiaval v uplynulých desiatich rokoch s Ruskom a Čínou politické a ekonomické vzťahy spôsobom, ktorý nemal s Európou. Je preto úplne prirodzené, že sa najskôr otvára voči týmto krajinám,“ dodala expertka.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Irán