Volkswagen tlačí na rast produktivity o 10 %, odborom sa to nepáči

Odbory v nemeckej automobilke Volkswagen (VW) odmietajú úsporný program v rovnomennej vlajkovej značke skupiny. Vyhlásil to v pondelok predseda zamestnaneckej rady vo VW Bernd Osterloh.

25.01.2016 13:18
debata (16)

Plán šéfa značky Volkswagen Herberta Diessa, podľa ktorého má divízia tento rok zvýšiť produktivitu o 10 %, je „nerealistický“ a ohrozuje pracovné miesta, povedal Osterloh.

„Nebudeme podporovať ďalší tlak na zvyšovanie výkonnosti… Náš postoj v otázke produktivity je v zásade pozitívny… Od VW ale zároveň očakávame, že bude garantovať istotu pracovných miest,“ uviedol Osterloh pre internetový portál odborového zväzu IG Metal.

Najväčšej automobilovej skupine v Európe hrozia pre škandál s falšovaním emisných testov mimoriadne výdavky rádovo v miliardách eur. Šéf značky VW už v októbri oznámil, že koncern plánuje do roku 2019 znížiť investície v divízii o 1 mld. eur ročne. V rámci plánovanej reštrukturalizácie sa počíta aj so zefektívnením rozhodovacích procesov alebo posilňovaním právomocí regionálnych manažérov.
Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky