Čínske akcie sa prepadli o šesť percent

Čínske akciové trhy popoludní zrýchlili prepad a skončili so stratou šesť percent. Dôvodom bol obnovený pokles cien ropy a nervozita pred zasadnutím menového výboru americkej centrálnej banky (Fed).

26.01.2016 10:34
debata (2)

Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, klesol o šesť percent na 2940,51 bodu. Index burzy v Šanghaji potom oslabil o 6,4 percenta. Oba indexy uzavreli najnižšie od decembra 2014. Napoludnie pritom indexy strácali len dve percentá, napísala agentúra Reuters.

Od začiatku roka akcie v Číne už klesli o 22 percent. Dôvodom sú obavy zo spomalenia ekonomiky a zmätky okolo devízovej politiky centrálnej banky.

Ceny ropy v Ázii klesali, čo spôsobilo straty ropným firmám na čele so spoločnosťami PetroChina a Sinopec. Dôvodom poklesu cien ropy sú obavy z nadmerných dodávok na trhu, ktoré podporilo posledné vyhlásenie Iraku o rekordnej ťažbe, a tiež obavy o dopyt.

Náladu na trhu nepodporila ani správa, že do obchodov na finančnom trhu zasiahla čínska centrálna banka, ktorá uskutočnila jednu zo svojich najväčších denných operácií na trhu. Banka v utorok podľa obchodníkov v snahe podporiť likviditu pred lunárnym Novým rokom poskytla peňažnému trhu 440 miliárd jüanov, čo bola najvyššia denná finančná injekcia za tri roky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia