Poľská ekonomika vlani zrýchlila rast na 3,6 percenta

Tempo rastu poľskej ekonomiky sa v minulom roku zrýchlilo na 3,6 percenta z 3,3 percenta v predchádzajúcom roku a bolo najvyššie za štyri roky.

26.01.2016 13:56
debata

Vyplýva to z prvého odhadu, ktorý zverejnil poľský štatistický úrad (GUS). Hlavným motorom rastu bola vlani domáci dopyt, uviedla podpredsedníčka GUS Halina Dmochowská.

„Údaje za rok 2015 ukazujú, že pri nízkej dynamike inflácie sledujeme pokračovanie pozitívnych tendencií v ekonomike, ktoré sa prejavujú od druhej polovice roku 2013. Z toho možno usúdiť, že domáci dopyt bol hlavným ťahúňom hospodárskeho rastu,“ povedala Dmochowská. Dodala, že spotrebiteľský dopyt mala väčší vplyv ako investície. Na rozdiel od predchádzajúceho roka potom mal na HDP menší pozitívny vplyv čistý vývoz.

Štatistici spresnili, že celková spotreba vlani stúpla o 3,2 percenta a spotreba domácností o 3,1 percenta. Domáci dopyt sa zvýšila o 3,4 percenta. Investície vzrástli o 6,1 percenta.

Analytici oslovení agentúrou PAP čakali, že hrubý domáci produkt Poľska sa zvýši o 3,5 percenta. Domáci dopyt mal podľa nich stúpnuť o 3,2 percenta a investície o 6,4 percenta.

Podľa ekonómov ING Bank Slaski sú údaje veľmi pozitívne a ukazujú, že makroekonomické základy zostávajú veľmi solídne. Čiastočne tak kompenzujú negatívny dopad nedávneho zhoršenia ratingu agentúrou Standard & Poor's. Agentúra svoje rozhodnutie znížiť rating Poľska o jeden stupeň zdôvodnila snahou novej vlády oslabiť nezávislosť dôležitých inštitúcií.

GUS tiež uviedol, že miera nezamestnanosti stúpla v decembri na 9,8 percenta z 9,6 percenta v novembri. Na konci decembra bolo v krajine 1,563 milióna registrovaných nezamestnaných.

Poľsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá v posledných dvoch desaťročiach nepretržite rástla a rast si zachovala aj za ostatnej svetovej finančnej krízy a ekonomickej recesie rokov 2008–2009. Jeho ekonomika ťaží zo susedstva s Nemeckom a z veľkého vnútorného trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #HDP