Saudi navrhujú znížiť ťažbu, ropa zdražela

Saudská Arábia navrhla, aby ťažobné krajiny znížili produkciu ropy až o päť percent, a podporili tak ceny suroviny na svetových trhoch.

28.01.2016 16:33
debata (39)

Povedal to vo štvrtok ruský minister energetiky Alexander Novak. Ceny ropy vďaka správe vzrástli asi o päť percent a dostali sa najvyššie úrovne za posledné tri týždne.

V prípade Ruska by päťpercentné zníženie zodpovedalo poklesu ťažby o zhruba pol milióna barelov denne. Predaj ropy a zemného plynu v Rusku zabezpečuje viac ako polovicu príjmov štátneho rozpočtu.

Ceny ropy sa od polovice roku 2014 kvôli výraznému previsu ponuky nad dopytom prepadli o viac ako 70 percent. Tento mesiac sa tak po prvý raz za 12 rokov dostali pod 30 dolárov za barel. Teraz sa pohybujú blízko 35 dolárov za barel, kam vystúpili práve po správe o návrhu Saudskej Arábie.

Lacná ropa spôsobuje vážne problémy ropným spoločnostiam aj krajinám, ktoré sú silne závislé na príjmoch z predaja tejto strategicky dôležitej suroviny.

Novak vo štvrtok podľa agentúry Reuters tiež povedal, že padol návrh na stretnutie ministrov energetiky Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ostatných ťažobných štátov. Dodal, že Rusko je na toto stretnutie pripravené. V polovici januára však Novak označil obmedzovanie ťažby ropy v koordinácii s členmi OPEC za nepravdepodobné.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC