Ruská vláda chystá protikrízový plán

Ruská vláda v reakcii na pád cien ropy chystá protikrízový plán, ktorý počíta s výdavkami vo výške približne 750 miliárd rubľov (8,9 miliardy eur).

28.01.2016 19:45
debata (389)

Uviedol to vo štvrtok minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev. Cieľom je podporiť rast ruskej ekonomiky, ktorá v minulom roku zaznamenala prepad o 3,7 percenta.

Väčšina výdavkov má byť podľa ministra krytá zo štátneho rozpočtu, 210 miliárd rubľov má pochádzať z mimorozpočtových zdrojov. Asi 310 miliárd rubľov budú podľa Uljukajeva predstavovať úvery pre ruské regióny. S touto sumou sa už počíta aj v tohtoročnom štátnom rozpočte.

Premiér Dmitrij Medvedev nariadil dokončiť plán do 1. februára. Plán z dielne ministerstva hospodárskeho rozvoja sa ale nezameriava v prvom rade na banky, ale na regióny a priemysel, uviedol denník Kommersant.

Vicepremiér Arkadij Dvorkovič skôr odhadoval, že prioritné odvetvia, ako je automobilový priemysel, podporí suma 100 miliárd rubľov.

Okrem pomoci regiónom a problematickým sektorom by sa súčasťou plánu mali stať aj sociálne opatrenia a štrukturálne reformy. Medzitým však vraj z plánu vypadli návrhy mierne zvýšiť dôchodky alebo obmedziť platy šéfov štátnych podnikov. Mohol by však obsahovať zmienku o otvorení diskusie o zvýšení dôchodkového veku.

„Financovanie plánu zostáva dosť nejasné; pokles príjmov z vývozu ropy dopadá na rozpočet, ktorého deficit podľa požiadavky prezidenta Vladimira Putina nemá prekročiť tri percentá hrubého domáceho produktu,“ poznamenala agentúra AFP. Pripomenula tiež, že peniaze z predaja ropy a plynu tvoria asi polovicu rozpočtových príjmov.

S poklesom ceny ropy na svetových trhoch padá aj kurz rubľa. Na ruskú ekonomiku tiež nepriaznivo doliehajú západnej sankcie, uvalené za postoj Moskvy v ukrajinskej kríze. Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá na tento rok ďalší prepad ekonomiky, ktorý podľa neho dosiahne približne jedno percento.

389 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko