Dodávky smartfónov vlani stúpli o desatinu na nový rekord

Celosvetové dodávky inteligentných telefónov sa v minulom roku zvýšili o desať percent na rekordných 1,433 miliardy prístrojov. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré na svojich internetových stránkach zverejnila výskumná spoločnosť International Data Corporation (IDC).

29.01.2016 06:30
debata

Jednotkou na trhu zostal juhokórejský výrobca Samsung Electronics, zaznamenal však výrazne pomalší rast ako jeho hlavní konkurenti. Dodávky Samsungu stúpli iba o dve percentá na 324,8 milióna prístrojov. Jeho trhový podiel sa tak znížil na 22,7 percenta z 24,4 percenta v roku 2014.

Druhé miesto opäť obsadil americký rival Apple, ktorý zvýšil dodávky o 20 percent na 231,5 milióna prístrojov. Jeho trhový podiel tak stúpol na 16,2 percenta z predvlaňajších 14,8 percenta.

Ešte výraznejší nárast vlani zaznamenala čínska spoločnosť Huawei, ktorej dodávky stúpli o 44 percent na 106,6 milióna kusov. Trhový podiel Huawei dosiahol 7,4 percenta. Firma tak zvýšila náskok pred domácimi konkurentmi Lenovo (5,2 percenta) a Xiaomi (4,9 percenta) a upevnila si tretiu pozíciu na svetovom trhu.

„Zvyčajne sa konverzácie na trhu s inteligentnými telefónmi točia okolo Samsungu a Applu. Silné výsledky Huawei však ukazujú, ako veľmi táto značka vyrástla,“ uviedla analytička IDC Melissa Chauová. „Je tu síce veľa neistoty okolo spomaľovania hospodárskeho rastu v Číne, Huawei je však jednou z mála čínskych značiek, ktoré sa úspešne rozšírili po celom svete. Takmer polovica jej dodávok smeruje mimo Čínu,“ upozornila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #smartfón #Huawei