Na nové miesta v škôlkach ide 79 miliónov

Keď detí ubudlo, prázdne priestory materských škôl využili na iný účel. Miesta pre škôlkarov teraz chýbajú. Vo štvrtok spustilo ministerstvo pôdohospodárstva výzvu na predkladanie projektov na budovanie nových či opravu existujúcich materských škôl. Medzi žiadateľov po celom Slovensku rozdelia viac ako 79 miliónov eur.

29.01.2016 15:00
škôlka, deti Foto: ,
Nové miesta pre škôlkarov pribudli aj v Nitre. Materská škola na Nedbalovej ulici s kapacitou 84 detí v štyroch triedach vznikla aj vďaka dotácii z ministerstva školstva v priestoroch schátranej budovy bývalej školy. Funguje od septembra.
debata (1)

„Do konca roka 2020 chceme dosiahnuť 95-percentnú zaškolenosť detí od štyroch rokov. Naším cieľom je, aby mal každý rodič v pomerne krátkom čase možnosť umiestniť svoje dieťa v škôlke,“ povedal minister školstva Juraj Draxler na tlačovej konferencii v novej Materskej škole na Nedbalovej ulici v Nitre, ktorú zriadili aj vďaka dotácii z ministerstva školstva. Nespresnil, koľkým rodičov v súčasnosti nevedia v materských školách pre nedostatok kapacít vyhovieť.

Rozšírenie kapacít materských škôl zahrnul vládny Smer do druhého sociálneho balíčka. V predošlých dvoch výzvach cez ministerstvo školstva podporili 191 projektov v celkovej sume 14,5 milióna eur. Podľa premiéra sa za týmito peňazí zaprášilo. Prevládali žiadosti najmä z veľkých miest, kde vzniká nová výstavba. V rámci krajov ich najviac prišlo z Prešovského. Záujem bol najmä o rekonštrukciu existujúcich priestorov.

Vláda avizuje, že vďaka týmto výzvam vznikne 5 200 nových miest v materských školách a zamestnanie získa 500 učiteliek. Premiér si myslí, že tieto miesta sa podarí obsadiť, a to aj napriek štrajkujúcim pedagógom. Viac miest v škôlkach bude mať podľa Fica vplyv aj na zamestnanosť, pretože rodičom umožní vrátiť sa do práce.

V rámci najnovšej výzvy, ktorú spustili včera, je vyčlenených oveľa viac peňazí. Na materské školy pôjde viac ako 79 miliónov eur z operačného programu, ktorý patrí pod ministerstvo pôdohospodárstva.

„Podmienkou je, že žiadatelia o dotáciu, musia vytvoriť minimálne desať nových miest,“ upozornil Fico. Rekonštrukcie sa dajú zvládnuť za pár mesiacov, podstatná časť peňazí sa preto podľa neho minie do konca roku 2016.

„V prípade budovania nových zariadení bude príspevok na jedného žiaka 6 700 eur, na rekonštrukciu to bude 2 500 eur,“ doplnil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Výzva bude otvorená dva roky. Projekty budú vyhodnocovať polročne, pretože nie všetky zariadenia sú rovnako pripravené na čerpanie peňazí.

Sprostredkovateľmi pre čerpanie dotácií z operačného programu budú jednotlivé samosprávne kraje, okrem Banskobystrického. Tam bude sprostredkova­teľským orgánom ministerstvo. „Banskobystrický samosprávny kraj sa sám vyfauloval na päť rokov, pretože načierno zamestnával ochrankárov. Žiadateľ, ktorý ma evidovanú čiernu zamestnanosť, nemôže čerpať finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov,“ vysvetlil Jahnátek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #ministerstvo školstva #škôlka #Juraj Draxler