Strojári z Detvy ohlásili ostrý štrajk

Od pondelka prestanú pracovať a vstúpia do ostrého štrajku. Takmer tisíc strojárov z Podpolianskych strojární PPS Group v Detve sa rozhodlo splniť svoju hrozbu a od 1. februára, teda pondelka budúceho týždňa, prestanú pracovať.

29.01.2016 13:30
Detva, štrajk Foto: ,
Štrajk povedie odborový predák Stanislav Ľupták.
debata (13)

Dôvodom štrajku je nevyplatenie časti decembrovej výplaty zo strany zamestnávateľa, s čím zamestnanci nesúhlasia. Za pracovné stroje sa vrátia až vtedy, keď im zamestnávateľ splatí dlh.

Problémovou nevyplatenou položkou sú výkonnostné odmeny za december v sume 100 eur. „Keďže na rokovaniach s vedením sme nenašli spoločnú reč, štrajk sa stane realitou,“ informoval včera odborový predák Podpolianskych strojární Stanislav Ľupták. Napríklad 32-ročný zamestnanec strojární Vladimír Wilim hovorí, že pri čistej mzde vo výške 550 až 600 eur to nie je nepodstatná položka. „Náklady na domácnosť nie sú malé. Splácať treba pôžičky, energie, treba platiť stravu, navyše máme desaťročné dieťa, ktoré tiež niečo stojí,“ zdôraznil Wilim.

„Skôr, než sme sa rozhodli vstúpiť do ostrého štrajku, vyjadrovali sa k tejto možnosti zamestnanci firmy. Tí sa podpisovali pod petíciu, v ktorej vyjadrovali aj súhlas so štrajkom. Túto formu protestu podporilo 840 z 969 zames­tnancov firmy,“ vysvetlil Ľupták. Podľa hovorcu PPS Group Ľuboša Schwarzbachera na štrajkt nie je dôvod. Problémy spôsobil stav, keď strojársky priemysel, a to nielen na Slovensku prechádza poklesom cien a objemu výroby, čo spôsobilo ekonomické problémy firmy. „Výkonnostné odmeny za mesiac december 2015, keď spoločnosť bola v strate, považujeme aj naďalej za nenárokovateľnú zložku mzdy,“ povedal. „Vedenie spoločnosti naďalej trvá na tom, že nevyplatenie výkonnostných odmien nemôže byť dôvodom na vyhlásenie zákonného štrajku,“ odkázal Schwarzbacher.

„Nakoľko k dnešnému dňu boli uhradené niektoré záväzky dodávateľov voči PPS Group, a. s. Detva, môže spoločnosť zadať platobné príkazy na vyplatenie výkonnostných odmien za mesiac december 2015 dnes, 28. januára 2016, v zákonnom termíne. Veríme, že vyplatenie odmien zamestnancom odvráti hrozbu vyhlásenia štrajku a prerušenia výroby v PPS Group,“ dodal Schwarzbacher.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Detva #strojári