Inflácia v eurozóne v januári sa zrýchlila na 0,4 percenta

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v januári sa zrýchlilo na 0,4 percenta z decembrových 0,2 percenta.

29.01.2016 11:58
debata (2)

Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat. K rastu najviac prispeli ceny v službách a ceny potravín, alkoholu a tabaku. Ceny energií klesli. Ceny v službách stúpli v januári o 1,2 percenta. Potraviny, alkohol a tabak zdraželi o 1,1 percenta. Naopak, ceny energií sa o 5,3 percenta znížili.

Bez zahrnutia cien energií spotrebiteľské ceny stúpli o 1,1 percenta po decembrovom zvýšení o 0,9 percenta. Bez zahrnutia energií, potravín, alkoholu a tabaku sa potom inflácia zrýchlila na jedno percento z 0,9 percenta v predchádzajúcom mesiaci.

Rýchly odhad Eurostatu nezahŕňa medzimesačné porovnanie ani žiadne ďalšie podrobnosti. Spresnenú správu s ďalšími údajmi zverejní Eurostat 25. februára.

Vývoj inflácie hrá dôležitú úlohu v rozhodovaní Európskej centrálnej banky (ECB). Jej cieľom je, aby sa medziročný rast spotrebiteľských cien pohyboval tesne pod dvomi percentami. Šéf ECB Mario Draghi tento mesiac uviedol, že výhľad inflácie na tento rok sa prudko zhoršil a že situácia je teraz iná, než bola ešte v decembri. ECB na ďalšom zasadnutí začiatkom marca podľa Draghiho bude musieť preskúmať a možno opätovne posúdiť svoju menovú politiku.

ECB od vlaňajšieho marca pumpuje do finančného systému pomocou nákupov štátnych dlhopisov a ďalších aktív asi 60 miliárd eur mesačne. Hlavnú refinančnú sadzbu ECB drží na minime 0,05 percenta a minulý mesiac znížila depozitnú sadzbu o 0,10 percen­tuálneho bodu na mínus 0,30 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #eurozóna