Moskva chce rokovať o cenách ropy

Rusko má záujem o rokovania za účasti zástupcov Organizácie krajín exportujúcich ropu (OPEC) aj nečlenských štátov v záujme stabilizácie cien komodity. Vyhlásil to v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rámci návštevy Spojených arabských emirátov.

02.02.2016 16:06
debata (68)

O možnosti zvolania schôdzky predstaviteľov ropného kartelu a iných producentských krajín hovorili v pondelok ruský minister energetiky Alexander Novak a venezuelský minister ropného priemyslu Eulogio Del Pino. Podľa vyhlásenia ruskej strany by sa rozhovory mohli uskutočniť v blízkej budúcnosti.

Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za referenčnú pre svetové trhy, sa v utorok obchodovala tesne pod hranicou 33 USD za barel. V polovici roka 2014 pritom dosahovala zhruba 115 USD za barel.

Presýtené globálne trhy čakajú na signály, či sa OPEC dohodne s nečlenskými štátmi na obmedzení ťažby. Rusko, ako najväčší svetový producent, vysielalo minulý týždeň zmiešané signály o možnosti dohody v záujme podpory klesajúcich cien. Moskva sa najskôr vyjadrila v prospech otvorenia rokovaní s kartelom OPEC, neskôr však oznámila, že rozhodnutie v tejto záležitosti zatiaľ nepadlo.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC