Účty zadarmo torpéduje zatiaľ len banka Penty

Vyše milióna Slovákov má možnosť od 1. februára využívať bankový účet zadarmo. Ide o penzistov, študentov a ďalších ľudí s čistým príjmom do 400 eur za mesiac. Bankám zriadenie účtov so stanoveným balíkom služieb nariadila vláda na základe legislatívy Bruselu. Väčšina bánk sa tomu podrobila, aj keď naznačili, že im diktát nevonia.

03.02.2016 12:00
bankomat, žena, výber hotovosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (34)

Prima banka z finančnej skupiny Penta si k balíku stanovila podmienku, ktorá môže ľudí odradiť, čím sa ihneď dostala do možného konfliktu s vládou.

Na debetnej platobnej karte Maestro pri účte za nula eur Prima banka nastavila mesačný limit 100 eur. Ľudia tak platobnou kartou nemôžu realizovať väčšie nákupy a sú odkázaní na nepraktický výber peňazí v pobočke. Ostatné banky takéto obmedzenie nemajú. „Pri zriaďovaní účtu postupujeme plne v súlade so zákonom,“ reagovala na podmienku Eva Čonková, riaditeľka marketingu a komunikácie v Prima banke.

Na takýto výklad zákona si plánuje posvietiť ministerstvo financií v spolupráci s Národnou bankou Slovenska. „Jedna z bánk obmedzila výber peňazí z platobnej karty, čo podľa nás nie je správny výklad zákona. Teraz budeme naše stanovisko konzultovať s Národnou bankou Slovenska a ak bude treba, doplníme vyhlášku a zabránime nejednoznačnému výkladu zákona,“ ubezpečil minister financií Peter Kažimír.

Banky si často určujú rôzne poplatky. Účty zadarmo, respektíve za 3 eurá mesačne pre ľudí s príjmom nad 400 eur mesačne, mali pomôcť v riešení tohto problému. Druhá podmienka na získanie výhodného účtu je, že klient nesmie mať žiaden ďalší platobný účet okrem termínovaného vkladu, vkladnej knižky, sporiaceho účtu či stavebného sporenia.

Štátom stanovené účty však v minulosti banky už dvakrát úspešne torpédovali a ľudia o ne nakoniec prejavili len minimálny záujem. Podobný scenár očakával analytik aj tentoraz.

„Lenže po predstavení konečnej podoby štátom nariadených účtov sa k nim banky postavili rôzne. Niektoré sa dokonca rozhodli využiť situáciu a pridali do nich služby navyše a iné o nich vôbec neinformujú. V každom prípade štátom nariadené účty sú konkurenčné a sám som zvedavý, aký záujem o ne budú ľudia mať,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Slovenská banková asociácia odhadla, že pre štátom zriadené lacné účty môžu banky prísť ročne na poplatkoch až o 80 miliónov eur. „Proti razantnejšiemu presadeniu štátnych účtov bude stáť slabá ochota Slovákov meniť bankové účty a neochota finančných domov podporovať štátom zriadený produkt masívnou reklamou,“ dodal Ovčarik.

Pri stále rastúcich ziskoch by si banky spomínanú stratu mohli dovoliť. Domáci finančný sektor totiž v roku 2015 dosiahol čistý zisk po zdanení vo výške 626 miliónov eur. V roku 2014 domáce banky zarobili 553 miliónov eur. Čisté výnosy z poplatkov dosiahli 495 miliónov eur za rok 2014 a v roku 2015 stúpli na 530 miliónov eur.

Štátom nariadené bankové účty

  • Banky musia od 1. 2. 2016 ľuďom s čistým príjmom do 400 eur za mesiac zriadiť bezplatný bankový účet
  • Ľudia zarábajúci viac ako 400 eur za mesiac majú nárok na bankový účet za 3 eurá

Čo účet ponúka

  • Neobmedzený počet hotovostných vkladov priamo v pobočkách banky
  • Bez obmedzenia sú aj výbery z bankomatov (len Prima banka má obmedzenie výberu najviac 100 eur mesačne)
  • V rámci štátov Európskej únie je neobmedzený počet bezhotovostných prevodov, trvalých príkazov a inkás
  • Vydanie jednej debetnej platobnej karty
  • Banky ponúkajú aj internet banking

Zdroj: Nariadenie Ministerstva financií SR

Väčšina finančných domov sa nehrnie do podpory štátom zriadených účtov. „Domnievame sa, že to nie je správne riešenie. Ako sa už viackrát ukázalo, štátne zásahy do vysoko konkurenčného bankového prostredia mali negatívny efekt,“ povedala Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Najväčšia domáca banka už na druhý deň fungovania lacných účtov evidovala 50 základných bankových produktov za 0 eur a päť platobných účtov so základnými funkciami za tri eurá. To je výrazne viac ako počas prvého pokusu o zavedenie základného bankového účtu, ktorý využili po niekoľkých rokoch len štyria ľudia.

Zabojovať o klienta aj prostredníctvom štátom nanútených účtov sa pokúsila aj UniCredit Bank, ktorá účet v sume troch eur ponúka ľuďom za 1,5 eura. Tento finančný dom totiž aj bez zásahu štátu ponúka ľuďom, ktorým mesačne na účet príde 400 eur, bezplatné vedenie účtu. "Najväčší záujem zaznamenávame o veľmi populárne bezplatné U konto s výbermi z akýchkoľvek bankomatov zadarmo doma i vo svete,“ povedala Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Na domácom finančnom trhu sa k účtom zadarmo bez problémov aj v iných bankách dostanú lepšie zarábajúci ľudia.

„Chudobní však v mnohých prípadoch nemali dostatočný príjem na to, aby splnili bankou stanovené podmienky na získanie bonusov v podobe účtu zadarmo. Práve im môže najviac pomôcť štátom nariadené vedenie bezplatných účtov,“ povedal Ovčarik. Slovensko zavedením účtu zadarmo reagovalo na upozornenie Európskej komisie, ktorá zistila, že účet v banke je pre nízke príjmy nedostupný vyše 200-tisíc Slovákom.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Prima banka #bankový účet #účet zadarmo