Vírus Zika zmáha brazílsku ekonomiku

Brazílska ekonomika, ktorá je od vlaňajška v recesii, aktuálne čelí veľkému náporu na rozpočet pre boj proti komárom šíriacich nebezpečný vírus Zika. Štát musí v tomto roku vynaložiť nemalé finančné prostriedky aj na boj s bolestivou horúčkou dengue.

04.02.2016 16:00
Brazília, pláž, palmy Foto:
Na jednej strane honostné brazílske pláže, či štadióny a druhej strane čoraz chudobnejšie obyvateľstvo.
debata (5)

Trpí najmä cestovný ruch, z ktorého krajina posledné roky výrazne ťažila. Zhruba 50 brazílskych miest muselo v tomto roku zrušiť oslavy a slávne karnevaly, ktoré lákali turistov, vrátane slovenských, navštíviť Latinskú Ameriku. Pre vírus Zika takisto organizátori letných olympijských hier, ktoré sa budú konať v auguste v Riu de Janeiro, neodporúčajú tehotným ženám navštíviť krajinu. Vírus totiž napáda mozog novorodencov.

Daňové príjmy sa prakticky zrútili, takže investovať do takejto párty 300-tisíc eur si jednoducho nemôžeme dovoliť.
Gabriel Rapassi, starosta Campinas

Ekonómovia predpovedajú, že Brazília sa v tomto roku ocitne na prahu najhoršej hospodárskej krízy od 30. rokov 20. storočia, pričom v krajine rastie nezamestnanosť a inflácia. Medzinárodný menový fond očakáva, že brazílska ekonomika sa po vlaňajšom prepade o 3,7 percenta zníži aj v tomto roku o ďalšie tri percentá. Krajina pritom ešte pred rokmi patrila medzi najperspektívnejšie ekonomiky Latinskej Ameriky. V predkrízových rokoch 1999 až 2008 hlavne vďaka vývozu dôležitých surovín rástla každoročne o 3,5 percenta.

Lacná ropa odkrajuje zo zdravotníctva

Vážne finančné problémy Brazílie spôsobuje aj v súčasnosti lacná ropa, keďže krajina patrí medzi významných producentov čierneho zlata. Cena ropy Brent sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 33 dolárov za barel, pričom ešte v lete 2014 stála viac ako 115 dolárov za barel. Hodnota čierneho zlata len za posledný rok a pol klesla asi o 70 percent. Najnovšie nedokáže brazílska vláda pre nízke ceny ropy a výpadky v ich rozpočte zabezpečiť pre bežných ľudí adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Najviac postihnuté je Rio de Janeiro. Tamojšie kliniky, nemocnice i pohotovosti obmedzili služby alebo pozatvárali celé oddelenia, počas vianočných sviatkov posielali chorých domov. Zdravotnícky sektor Ria nemá na vybavenie, lieky ani mzdy zamestnancov. Výnimočný stav bol vyhlásený koncom minulého roka na 180 dní a má trvať ešte v júni.

Rio de Janeiro produkuje 67 percent brazílskej ropy a 40 percent plynu a má teda najvážnejšie problémy spôsobené prepadom cien čierneho zlata na svetových trhoch. Štát už preto nejaký čas kráti rozpočet v spomínanom zdravotníctve, ale aj v školstve.

V zdravotníckom sektore dlhuje 1,4 miliardy realov (325 mil. eur) za mzdy a lieky. Aby mohol obnoviť prevádzku v zatvorených klinikách a na nemocničných oddeleniach, potrebuje veľmi rýchlo 350 miliónov realov (81 mil. eur).

Podľa denníka Financial Times museli viaceré mestá pre nedostatok financií nielen pre zdravotníctvo zrušiť alebo obmedziť najmä tradičné brazílske karnevaly. V trojmiliónovom meste Campinas už nedokážu zabezpečiť verejné prostriedky na prezentáciu miestnych škôl samby. „Daňové príjmy sa prakticky zrútili, takže investovať do takejto párty 300-tisíc eur si jednoducho nemôžeme dovoliť,“ povedal starosta mesta Campinas Gabriel Rapassi.

Mestá ako Porto Ferreira, Macapá alebo Lavras do Sul dokonca karneval podľa denníka úplne zrušili. A ďalšie môžu nasledovať. Dobrou správou je, že najväčší karneval v Riu de Janeiro by sa mal uskutočniť už koncom tohto týždňa v nezmenenej podobe. Len minulý rok sa naň prišlo pozrieť okolo milióna turistov.

Korupčný škandál vyháňa investorov

Brazílskej ekonomike nepomáha ani rozsiahly korupčný škandál v súvislosti s pološtátnou ropnou firmou Petrobras, do ktorého sú zapletené politické špičky. Dokonca aj brazílska prezidentka Dilma Rousseffová čelí v tejto súvislosti obvineniam. Úplatky za rozdeľovanie a schvaľovanie predražených zákaziek mali dostávať riaditelia Petrobrasu aj politici vládnej koalície, vrátane prezidentkinej Strany pracujúcich.

Korupčný škandál firmy Petrobras sa pritom premietol do oslabenia brazílskych akcií. Z Brazílie sa stiahli zahraniční investori a jej mena vlani stratila oproti doláru zhruba tretinu hodnoty. Inflácia v krajine, naopak, stúpa a už prekročila hranicu 10 percent. To vyvoláva špekulácie, že centrálna banka zvýši svoje úrokové sadzby, aby zabrzdila rast cien.

Vláda má však obavy, že zvýšenie úrokov ešte viac skomplikuje snahu Brazílie o oživenie ekonomiky. Nezamestnanosť v krajine dosahuje úroveň 7,5 percenta. Ratingové agentúry varujú pred rýchlo rastúcim dlhom krajiny. Vlani Brazília hospodárila so schodkom 10,3 percenta hrubého domáceho produktu, čo je najviac za posledných 13 rokov.

Deficit verejných financií sa podľa odborníkov bude ešte navyšovať, keďže okrem spomínaných problémov sa krajina nemôže spoliehať ani na lepší vývoz ďalších komodít, z ktorých doteraz ťažila. Železná ruda tvorí 13,5 percenta vývozu Brazílie, v hodnote 33,4 miliardy dolárov (v roku 2013), sója je v objeme 9 percent a ropa je na úrovni 5,3 percenta.

Najväčším exportným partnerom železnej rudy krajiny je pritom druhá najväčšia ekonomika sveta Čína (48 percent), čo sa v exporte rovná 16 miliardám dolárov. Čína však výrazne spomaľuje, a tým obmedzuje svoje investície do infraštruktúry. Kedysi bola krajina považovaná za stabilného obchodného partnera, ale v skutočnosti je aj z dôvodu poklesu rastu vidieť spomaľovanie v Brazílii.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupčný škandál #Brazília #investori #vírus Zika