Zamestnanci Yanfeng trvajú na zvýšení miezd o 50 eur, hrozia štrajkom

Zamestnanci zo závodu spoločnosti Yanfeng Automotive Interiors v Námestove naďalej trvajú na zvýšení tarifných miezd o minimálne 50 eur. Ak sa so zamestnávateľom nedohodnú, sú odhodlaní vstúpiť do ostrého štrajku.

04.02.2016 17:22
debata (26)

"V priebehu dvoch týždňov by sme mali opäť rokovať pred sprostredkovateľom. Ak sa nedohodneme, väčšina zamestnancov je ochotná ísť do ostrého štrajku,“ uviedol Marián Cvanciger, predseda Základnej organizácie OZ KOVO Nižná, ktorá zastupuje zamestnancov. Podľa jeho slov sú v závode zamestnané najmä ženy. "Pracujú vo viaczmennej prevádzke, narábajú s bremenami a pracujú v noci. Požadované peniaze považujeme za zaslúžené,“ zdôraznil.

Po deviatich kolách rokovaní odborári a zamestnávateľ nedospeli k dohode. Zástupcovia odborov pôvodne požadovali navýšenie tarify o 17 percent, čo zodpovedá približne 100 eurám. Pod 50 eur však nie sú ochotní ísť, potvrdil predseda OZ KOVO Emil Machyna. "Pokiaľ sme za rokovacím stolom, tak tá cena dohody je určitá. Ale keď sa štrajkuje, tak sa pýta viac, lebo tí ľudia strácajú aj peniaze počas štrajku. Potom pýtame viac. Zvážime podľa toho, koľko to bude trvať,“ upozornil.

Zamestnávateľ Yanfeng Automotive Interiors sa spolieha na otvorený dialóg aj s odborovými predákmi, aj s ich zamestnancami. "Prebiehajúce rokovania nebudeme komentovať. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili nepretržité dodávky pre našich zákazníkov,“ uviedla PR manažérka spoločnosti Astrid Schafmeister.

V závode spoločnosti Yanfeng v Námestove pracuje približne 950 zamestnancov, z toho je viac ako 650 kmeňových, ostatní sú agentúrni zamestnanci. Čínsky investor v závode vyrába interiérové doplnky a technické vybavenie do automobilov. Priemerná mzda zamestnancov vo výrobe je 663 eur.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy