Slovenská ekonomika zrýchľuje

Slovenská ekonomika má našliapnuté vysoko. Po potvrdení štartu výstavby automobilky Jaguar Land Rover pri Nitre má ekonomický rast tento rok dosiahnuť 3,2 percenta, čo je štvrtá najvyššia hodnota z krajín eurozóny. Potvrdila to Európska komisia.

05.02.2016 14:00
debata (26)

Keď Jaguar začne v roku 2018 vyrábať, hospodárstvo má poskočiť podľa rezortu financií takmer až o 5 percent ročne, čím by sa Slovensko opäť stalo ekonomickým tigrom EÚ. Naposledy práve príchod automobiliek pred desiatimi rokmi spôsobil silný rast.

Ekonomika tak umožňuje nárast platov aj zamestnanosti. „Ide opäť o situáciu, ktorá sa nazýva pozitívny šok pre ekonomiku,“ povedal šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko. Naposledy po príchode žilinskej Kie, trnavského PSA a rozbehu výroby v bratislavskom Volkswagene dosiahlo Slovensko v roku 2007 hospodársky rast až o 10,5 percenta.

zväčšiť Ekonomický vývoj na Slovensku a v EÚ. Foto: SHUTTERSTOCK, Pravda, IFP pri MF SR, Európska komisia
Infografika, ekonomika Ekonomický vývoj na Slovensku a v EÚ.

Premiér Robert Fico včera rokoval s vedením Jaguaru v závode v britskom meste Solihull. Briti chcú nový závod postaviť čo najskôr. Záujem o prácu pri Nitre má vyše 25-tisíc Slovákov. Vlani sa zamestnanosť na Slovensku zvýšila spolu o 60-tisíc a tento rok má pribudnúť 30-tisíc nových pracovných miest. „Už v druhej polovici roku 2016 klesne nezamestnanosť na jednocifernú úroveň,“ povedal včera minister financií Peter Kažimír. Zamestnanosť rastie vďaka silnejšej ekonomike a vládnym opatreniam. Popritom lacná ropa znižuje náklady v doprave a drží na uzde ceny energií. Dostupné a lacné sú aj pôžičky vďaka tlačeniu peňazí Európskou centrálnou bankou.

Raketový hospodársky rast Slovenska zabezpečia aj investície bratislavskej automobilky Volkswagen, trnavského závodu PSA Peugeot Citroën aj žilinskej Kie. „Pre priblíženie sily automobilového priemyslu Slovensko v roku 2019 vzrastie o 4,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). V prípade, že by automobilový priemysel nerealizoval už ohlásené investície, hospodárstvo Slovenska vzrastie len o 3,5 percenta HDP,“ povedal Filko.

Minulý rok sa na Slovensku po prvý raz v histórii vyrobilo viac ako 1 milión automobilov a roku 2015 dosiahla ekonomika najlepší rast za posledných päť rokov na úrovni 3,6 percenta HDP. Slovensku sa zároveň podarilo v predvolebnom roku udržať deficit verejných financií na úrovni 2,6 percenta HDP.

Vláda, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb, po prvý raz od krízy roku 2009 nemusí riešiť, kde utiahne opasky, a rozbehnutá ekonomika poskytne dostatok priestoru na znižovanie deficitu aj nezamestnanosti. V decembri 2015 bolo na Slovensku bez práce takmer 287-tisíc ľudí a miera nezamestnanosti dosahovala úroveň 10,63 percenta. Ministerstvo financií v roku 2016 konzervatívne odhaduje zvýšenie rastu slovenskej ekonomiky o 3,2 percenta HDP. V čísle však nie je započítaná výstavba nultého obchvatu Bratislavy za 1,7 miliardy eur, o ktorého realizácii môže súčasná vláda rozhodnúť v najbližších týždňoch.

Najväčšie riziká pre domácu ekonomiku už tradične ležia za hranicami Slovenska. Spomaľujúci rast čínskej ekonomiky môže cez nemecký export nepríjemne dopadnúť aj na slovenské firmy vyvážajúce do Nemecka.

S hlavnou investíciou Jaguar Land Rover, ktorá má odštartovať v roku 2016, budú priame zahraničné investície hlavným ťahúňom celkového rastu investícií,

Tieto negatívne scenáre pravdepodobne už v marci 2016 prebije Európska centrálna banka ďalším posilnením rozbehnutého tlačenia peňazí. Od marca 2015 sa každý mesiac v ekonomikách 19 štátov používajúcich spoločnú menu euro ocitne 60 miliárd nových eur. Zatiaľ je skončenie pumpovania peňazí naplánované na marec 2017 a v ekonomike sa má ocitnúť takmer 1,5 bilióna nových eur. Tlačenie peňazí sa prejavuje v nízkych úrokoch za slovenské dlhopisy a rovnako smerom nadol tlačí aj úroky pri hypotékach. Klientom bánk klesajú mesačné splátky hypoték a ľuďom ostáva viac peňazí na míňanie aj úspory.

Stovky miliónov eur investuje do podnikania na Slovensku bratislavský závod Volkswagenu. „V minulom roku sme do prevádzky spustili novú karosáreň Audi Q7. Jej vybudovanie stálo 600 miliónov eur a ide o najväčšiu investíciu v histórii bratislavského závodu,“ priblížil Vladimír Machalík, hovorca závodu Volkswagen Slovakia. Automobilka bude v roku 2016 pracovať na dvoch veľkých investíciách v podobe vybudovania karosárne pre Porsche Cayenne a novej montážnej haly.

Realizovanie oboch investícií bude stáť 800 miliónov eur. „Aj v tomto roku, tretí raz po sebe, by mal medzi prorastové faktory patriť aj rast fixných investícií, čo je z pohľadu zvýšenia potenciálneho výstupu ekonomiky a udržateľnosti budúceho hospodárskeho rastu tá najdôležitejšia správa,“ povedal hlavný ekonóm Sberbank Slovensko Vladimír Vaňo. Vybudovanie štvrtého automobilového závodu Jaguar Land Rover za 1,5 miliardy eur vytvorí v domácej ekonomike priamo aj nepriamo až 14-tisíc nových pracovných miest. Jaguar sľubuje priemerný plat 1¤225 eur mesačne. Tento rok by mali priemerné platy v SR dosiahnuť vyše 900 eur.

Najviac pomôže Jaguar a spotrebitelia

Európska komisia vo svojej včera zverejnenej prognóze rastu slovenského hospodárstva skonštatovala, že pod tohtoročný rast na úrovni 3,2 percenta sa podpíšu najmä investície a lepšia domáca spotreba. Oproti poslednej prognóze zlepšila komisia svoje očakávania o 0,3 percentu­álneho bodu. „S hlavnou investíciou Jaguar Land Rover, ktorá má odštartovať v roku 2016, budú priame zahraničné investície hlavným ťahúňom celkového rastu investícií,“ tvrdí komisia vo svojej zimnej prognóze. Spotrebu domácností podporí pozitívny vývoj na trhu práce, rast miezd či výhodné podmienky na úverovanie domácností.

„Spotrebitelia vnímajú súčasnú ekonomickú situáciu ako pomerne dobrú. Nepôsobia na nich negatívne tlaky a informácie, ktoré by ich zneistili. Spotrebitelia si navyše teraz užívajú klesajúcu nezamestnanosť a nerastúce ceny. Čo je pre nich veľmi dobrá situácia. Preto by aj naďalej mala ich ekonomická nálada zostať pozitívna,“ povedal analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

Vďaka pokračujúcemu ekonomickému rastu komisia očakáva aj ďalší pokles nezamestnanosti z vlaňajších 11,5 na 10,3 percenta v roku 2016 a na 9,3 percenta v nasledujúcom roku. Navyše je pred nami rok nízkych spotrebiteľských cien. Po 0,3-percentnom prepade cien v roku 2015 by mala inflácia tohto roku dosiahnuť iba 0,3 percenta. Rýchlejší rast cien o 1,7 percenta sa očakáva až v roku 2017. Podľa prognózy by mal ďalej klesať deficit verejných financií z vlaňajších 2,7 percenta hrubého domáceho produktu na tohtoročných 2,1 percenta. To je o 0,1 percentu­álneho bodu vyššie číslo, ako predpokladá schválený návrh rozpočtu verejnej správy.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #automobilky #ekonomický rast #hospodársky rast #Jaguar Land Rover