Hi-Fi gramofóny nezahynuli, v Česku ich vyrobili rekordných 110-tisíc

Česká spoločnosť SEV Litovel vlani vyrobila rekordných 111 000 gramofónov. Firma je najväčším svetovým producentom gramofónových prístrojov v kvalite Hi-Fi. Výroba sa vďaka prudko rastúcej obľube gramofónových platní medziročne zvýšila o 15 000 gramofónov, povedal riaditeľ SEV Litovel Jiří Mencl.

07.02.2016 13:07
sev litovel, pro-ject
Pro-Ject 1Xpression Carbon Classic od spoločnosti SEV Litovel.
debata (63)

„Takmer všetky gramofónové prístroje sme vlani exportovali. Aj keď dopyt sa výrazne zvýšil aj v Česku, tak predaných tu bolo len zhruba tisíc našich gramofónov, čo je zlomok celkovej výroby,“ uviedol Mencl.

Spoločnosť SEV Litovel gramofóny predáva prostredníctvom rakúskej firmy Audio Systems vo viac ako 60 krajinách nielen pod značkou Pro-Ject, ktorú rakúsky partner vlastní.

Najviac gramofónov z produkcie Litovelskej továrne SEV Litovel bolo v roku 2015 predaných v Anglicku, Nemecku, Francúzsku, Spojených štátoch a Austrálii. „Výrazne sa zvýšil predaj hlavne do Austrálie. Zaujímavo rastie tiež trh s gramofónmi v Kanade,“ podotkol Mencl.

Litovelský podnik už niekoľko rokov ťaží z toho, že sa prudko zvyšuje obľuba gramofónových platní, ktoré zažívajú veľkú renesanciu.

„Boom gramofónových platní je stále väčší, takže gramofóny nedávno začali znova vyrábať aj giganti, ako je napríklad Sony. Predpokladám, že naša produkcia tento rok prekročí hranicu 120 000 gramo­fónov,“ uviedol Mencl.

Podľa skorších odhadov sa v roku 2015 na svete predalo zhruba osem miliónov gramofónov, z toho 300 000 prístrojov bolo k kvalite Hi-Fi. „Svetová produkcia gramofónov neustále výrazne rastie,“ podotkol Mencl.

Gramofóny sa v roku 2015 na celkových tržbách firmy podľa Mencla podieľali už viac ako 90 percentami. Zostávajúca časť tržieb pripadla na súčiastky pre automobilový priemysel a na časti vláčikov.

SEV Litovel má v ponuke päť desiatok typov gramofónov a výrobný program stále inovuje. Jej nový gramofón RPM 3 carbon európski novinári zameranie na tento segment spotrebnej elektroniky vyhodnotili ako najlepší prístroj predávaný na európskom trhu.

Spoločnosť SEV Litovel začala činnosť v roku 1999. Nadväzuje na tradíciu v elektromecha­nickom a elektrotechnickom priemysle, ktorá vznikla v Litovli pred viac ako 50 rokmi vo vtedajšom podniku Tesla Litovel. Firma na konci minulého roka v Litovli a neďalekej Červenke zamestnávala 370 pracovníkov, ktorých počet sa vďaka rastúcej výrobe medziročne zvýšil o šesť desiatok.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #gramofón