Volkswagen odložil zverejnenie hospodárenia

Nemecká automobilová skupina Volkswagen odložila zverejnenie hospodárskych výsledkov za minulý rok aj aprílové valné zhromaždenie. Spoločnosť to zdôvodnila otvorenými otázkami vzhľadom na dosahy emisného škandálu na výsledky.

08.02.2016 15:00
Volkswagen Foto: ,
Zmráka sa alebo sa nad Volkswagenom začínajú trhať mraky?
debata

Správu o hospodárení za minulý rok mal Volkswagen zverejniť 10. marca, valné zhromaždenie skupiny bolo pôvodne stanovené na 21. apríla. Nové termíny týchto vysoko očakávaných prezentácií zatiaľ nie sú známe. Podľa agentúry Reuters by ich Volkswagen, ktorý má výrobné závody aj na Slovensku, mal zverejniť v máji.

Pre škandál s obchádzaním emisných testov naftových vozidiel zostávajú nevyriešené otázky „výpočtov hodnôt súvisiacich s otázkou dieselových emisií“, uvádza Volkswagen. Spoločnosť takisto oznámila, že zistenia z interného vyšetrovania okolností škandálu a otázky zodpovednosti zaň naďalej hodlá zverejniť v druhej polovici apríla.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že vo vozidlách s naftovými motormi používala softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií inštaloval do miliónov áut po celom svete. Začiatkom roka podalo americké ministerstvo spravodlivosti na Volkswagen pre tieto manipulácie civilnú žalobu.

„Za týchto mimoriadnych okolností je rozhodnutie (odložiť zverejnenie výsledkov a valné zhromaždenie) pochopiteľné,“ uviedol analytik Jürgen Pieper z bankovej spoločnosti Metzler. Podľa Reuters sa už minulú stredu konalo rokovanie užšieho výboru dozornej rady Volkswagenu o tom, ako veľkú finančnú rezervu na riešenie škandálu bude potrebné do výsledkov za minulý rok zapracovať. Automobilka si v treťom štvrťroku dala bokom 6,7 miliardy eur na úpravou vozidiel vybavených problémovým softvérom. Nie je vylúčené, že automobilka bude musieť túto rezervu zvýšiť o 2 až 3 miliardy eur.

Volkswagen však potvrdil, že jeho minuloročné prevádzkové výsledky bez zahrnutia mimoriadnych položiek by mali zostať na úrovni roka 2014. Analytik Arndt Ellinghorst zo spoločnosti Evercore ISI tento výhľad privítal: „Základné aktivity v dôsledku naftového škandálu nezaznamenali žiadne výrazné zhoršenie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #hospodárske výsledky