IEA: Ropy bude prebytok

Previs ponuky ropy vo svete zostane počas väčšiny tohto roka, z veľkej časti preto, že obmedzenie ťažby z bridlicových hornín v USA potrvá dlhšie, než sa predpokladalo.

09.02.2016 13:31
debata (18)

Vo svojej pravidelnej mesačnej správe o situácii na trhu s ropou to v utorok uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Podľa nej sa nezdá byť pravdepodobné, že by sa Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) medzitým dohodla s ďalšími producentmi na znížení produkcie.

Nadmerné dodávky ropy na trh tlačia cenu tejto suroviny výrazne nadol. Barel severomorskej ropy Brent sa v posledných dňoch predáva za približne 33 dolárov.

Agentúra neočakáva, že by ceny ropy mohli klesnúť až na desať dolárov za barel, ako tvrdia niektoré najpesimistickejšie predpovede. Rovnako tak je vraj ale ťažké predstaviť si, že by ceny mohli stúpnuť výraznejšie nad súčasnú úroveň.

„Pretrvávajúce špekulácie okolo dohody medzi OPEC a poprednými nečlenskými producentmi ohľadom zníženia produkcie nie sú zrejme ničím iným, než len špekuláciami. Je vecou členov OPEC, či zníži produkciu sami, alebo v súčinnosti s inými producentmi, ale pravdepodobnosť koordinovaného zníženia je veľmi nízka,“ píše sa v prognóze.

Agentúra tiež znížila odhad tohtoročného rastu svetového dopytu po rope na 1,17 milióna barelov denne po minuloročnom zvýšení o 1,6 milióna barelov denne.

Medzinárodná agentúra pre energiu bola založená v 70. rokoch, aby bránila západné štáty dovážajúce ropu pred kartelovou silou OPEC. Agentúra pôsobí ako poradca v otázkach energetiky pre členské krajiny OECD, medzi ktoré patrí aj Slovenská republika.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #IEA