Obama predstavil rozpočet. Výdavky 4,1 bilióna USD, príjmy 3,6 bilióna

Americký prezident Barack Obama v utorok predstavil návrh rozpočtu pre budúci fiškálny rok, ktorý napriek rekordným výdavkom počíta s poklesom deficitu na 503 miliárd dolárov z tohtoročných 616 miliárd dolárov.

10.02.2016 07:12
Obama Foto: ,
Barack Obama
debata (13)

Návrh rozpočtu pre fiškálny rok 2017, ktorý sa začne 1. októbra, je prevažne politickým dokumentom. Je nepravdepodobné, že by ho schválil americký Kongres, ktorý teraz ovládajú republikáni, upozorňuje agentúra Reuters.

Návrh počíta s nárastom rozpočtových výdavkov o 196 miliárd dolárov na rekordných 4,1 bilióna dolárov. Rozpočtové príjmy by mali stúpnuť o 308 miliárd dolárov na 3,6 bilióna dolárov.

Návrh obsahuje okrem iného zdanenie ropy vo výške 10,25 dolára za barel. Biely dom už skôr uviedol, že peniaze, ktoré takto získa od ropných firiem, chce využiť na podporu výdavkov na rozvoj dopravnej infraštruktúry, vrátane hromadnej dopravy a vysokorýchlostné železnice.

Obamov návrh vyvolal okamžitú negatívnu reakciu republikánov. Šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan ho označil za „návod na rozšírenie federálnej vlády za peniaze tvrdo pracujúcich Američanov“.

Obama v sprievodnom komentári k svojmu návrhu uviedol, že rozpočet odráža jeho priority, ktoré zaistia bezpečnosť a prosperitu USA na dlhú dobu. Biely dom sa pritom snažil potlačiť obavy, že návrh republikáni v Kongrese zmetú zo stola. Podporu oboch straníckych táborov majú vraj také položky, ako je výskum rakoviny, protidrogové programy a opatrenia proti chudobe.

Rozdiely v názoroch demokratov a republikánov na fiškálnu politiku sú ale zásadné, najmä vo volebnom roku, poznamenáva agentúra Reuters. Republikáni dali najavo svoj odpor už tým, že nepozvali na konzultáciu riaditeľa Obamovho rozpočtového oddelenia, hoci to býva obvyklé.

Kritiku republikánskych poslancov vyvoláva najmä prezidentov návrh na daňovú reformu. Kongres podľa analytikov môže schváliť niektoré rozpočtové kapitoly, aj keď Obamov návrh ako celok zamietne.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #USA #Barack Obama