Európski ministri financií chcú vyzvať G20 k podpore rastu

Európski ministri financií na summite G20, ktorý sa uskutoční koncom februára v Šanghaji, vyzvú krajiny G20, aby podporili rast globálnej ekonomiky. Táto výzva prichádza v čase, keď na finančných trhoch panuje nervozita spojená so spomalením čínskej ekonomiky.

10.02.2016 10:07
debata

"Aj napriek predpokladanému miernemu medziročnému nárastu svetovej ekonomiky v roku 2016 čelí globálna ekonomika aj naďalej rizikám a globálny rast zaostáva za očakávaniami,“ uvádza sa v stanovisku ministrov krajín EÚ v rámci navrhovaného dokumentu. Je to náznak ich hlavného posolstva pre stretnutie v Šanghaji.

Minulý mesiac Medzinárodný menový fond zhoršil prognózu rastu svetovej ekonomiky v tomto a v budúcom roku. Dôvodom je spomalenie čínskej ekonomiky, nižšie ceny komodít a napätie v niektorých veľkých rozvíjajúcich sa ekonomikách. Rast čínskej ekonomiky by mal spomaliť z hodnoty 6,9 % v minulom roku na 6,3 % v tomto roku a 6 % v roku 2017. "V takomto kontexte je potrebné urgentne konať v záujme zabezpečenia silného a trvalého zotavenia globálnej ekonomiky a dodatočného hospodárskeho rastu na úrovni dvoch percent do roku 2018,“ uvádzajú ministri v návrhu dokumentu, ktorý by mal prejsť formálnym schvaľovaním v piatok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #G20