Ukrajina sľubuje MMF, že reformy budú

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uistil v stredu šéfku Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovú, že Ukrajina je zaviazaná k tomu, aby uskutočnila reformné kroky, ktoré ju udržia na ceste k pomoci v hodnote 17,5 mld. USD.

11.02.2016 09:22
debata (54)

„Dohodli sme sa na princípoch plánu postupu a na prioritných opatreniach, ktoré majú zabezpečiť pokrok v rámci programu. Tento program umožní Ukrajine zostať na ceste k výraznému a udržateľnému rastu,“ povedala Lagardeová.

Lagardeová v stredu varovala, že Ukrajina musí uzákoniť sľúbené reformy a eliminovať korupciu, inak stratí podporu MMF. Šéfka MMF zároveň vyjadrila znepokojenie nad nedostatočným úsilím v boji proti korupcii a vplyvu privilegovaných záujmov na tvorbu hospodárskej politiky.

Kyjev od októbra čaká na tretiu splátku z úverovej pomoci v sume 1,7 mld. USD. Tú mu fond zadržiava pre pomalé alebo oneskorené zavádzanie reforiem. Vnútropolitická nestabilita sa vystupňovala minulý týždeň po demisii ukrajinského ministra hospodárstva Aivarasa Abromaviciusa. Pod jeho krok sa podpísala frustrácia z blokovania hlavných vládnych reforiem v parlamente.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina