Unicorn Systems v Prešove otvára IT vývojové centrum, berie aj absolventov

Nové vývojové centrum v Prešove otvorila európska spoločnosť Unicorn Systems zaoberajúca sa vývojom softvérových riešení. Sídliť bude v budove Biznis centra na Kúpeľnej ulici a postupne ponúkne prácu 80 až 120 IT pracovníkom i absolventom škôl.

11.02.2016 18:12
debata

Ako uviedol predseda predstavenstva spoločnosti a jej generálny riaditeľ Jan Jaroš, náklady na vytvorenie centra boli zhruba 100 tis. eur. Nie sú v nej ale zahrnuté financie na vyškolenie nových zamestnancov. To tvorí najväčšiu súčasť prevádzkových nákladov spoločnosti. Súvisí to aj s tým, že až 80 % zamestnancov môžu tvoriť absolventi škôl. Spoločnosť pritom má ambíciu získať do IT viac ľudí aj z miestnych vysokých a stredných škôl. Spolupracujú nielen s Technickou univerzitou, ale aj miestnymi gymnáziami a Strednou elektrotechnickou školou.

Firma má ambíciu pritiahnuť domov aj ľudí, ktorí kvôli práci v tejto oblasti museli z Prešova odísť. "My chceme využiť potenciál tunajších ľudí a priniesť im prácu zo zahraničia, aby pracovali na veľkých projektoch, ako je riadenie podmorských káblov na prenos energie alebo vydávanie emisných povoleniek v EÚ, a pozrieť sa aj v tomto regióne na možnosti, ktoré sa nám ponúkajú v danej lokalite. Pretože aj tu sú firmy, ktoré bez IT fungovať nebudú,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti.

Unicorn Systems už vo svojom novom vývojovom centre zamestnala prvých 20 ľudí, v krátkom čase by ich chceli mať 40. „Cieľovo sa chceme pohybovať na úrovni 80 až 120 ľudí. Ale či to bude otázka roka alebo dvoch, bude závisieť od toho, aký bude dopyt po našej práci a či sa nám podarí nájsť tie správne projekty,“ dodal Jaroš.

Spoločnosť zvažuje aj uchádzanie sa o dotácie na vytvorenie pracovných miest, ktorá sa môže v okrese pohybovať do úrovne 6 tis. eur na jedno pracovné miesto. „Dôležité je, že nezávisle na tom, či podporu dostaneme alebo nie, na rozhodnutí vybudovať tu vývojové centrum sa nič nezmení. Mohlo by to iba zrýchliť proces naberania nových zamestnancov,“ doplnil Jan Konrád, ktorý má na starosti zahraničné aktivity spoločnosti.

Unicorn Systems je európska spoločnosť poskytujúca informačné systémy a riešenia z oblasti informačných a komunikačných technológií. Na trhu pôsobí od roku 1990 a doteraz otvorila 15 vývojových centier na Slovensku, v ČR, v Holandsku a na Ukrajine. Pracuje v 25 krajinách na projektoch u viac ako dvoch stoviek spoločností v oblasti bankovníctva, poisťovníctva, energetiky, výroby, obchodu, komunikácií a médií. Tvorí ju viac ako 1100 ICT špecialistov, manažérov a odborníkov v oblasti IT.

V roku 2015 mala firma obrat na úrovni 73,5 miliónov eur, z čoho zhruba 41 percent sú príjmy pochádzajúce mimo Českej republiky. V minulom roku sa obrat firmy zvýšil o 12,5 %, pričom až 92 % z neho tvoria služby. Zo Slovenska tvoria príjmy firmy aktuálne 12 % obratu a cieľom spoločnosti je ich v priebehu najbližších rokov zdvojnásobiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #počítač #IT