Obnova ciest v Bratislave spôsobí obmedzenia

Vodiči v hlavnom meste Slovenska sa musia pre rekonštrukcie ciest už od konca februára pripraviť na zdržania. Bratislava chce do konca júna opraviť 37 kilometrov ciest.

12.02.2016 07:00
statik, mosty, most, Most SNP, Nový most,... Foto: ,
Rekonštrukciou v auguste prejde aj Most SNP. Napriek tomu, že nebude úplne uzatvorený, vodiči môžu počítať so zdržaním.
debata (5)

K zvýšeniu bezpečnosti na cestách prispeje aj nové osvetlenie desiatky priechodov pre chodcov. Kvalita ciest v meste sa zlepší v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ, ktoré sa začína od 1. júla tohto roku. Rozsiahle rekonštrukčné práce si vypýtajú 11,5 milióna eur. Väčšinu financií poskytne vláda.

Rozsiahlejšej rekonštrukcii sa po 43 rokoch nevyhne ani Most SNP. Jeho oprava je však naplánovaná až na august, teda už počas slovenského predsedníctva. Napriek tomu, že Bratislava neplánuje úplné zatvorenie jedného zo svojich piatich mostov, v meste aj napriek tomu hrozia kolóny. Ministerstvo zahraničných vecí do obnovy mosta radnici nehovorí. „My ako rezort, ktorý koordinuje prípravy predsedníctva SR v Rade EÚ, nevstupujeme do toho, čo potrebuje alebo plánuje Bratislava z hľadiska potrebných investícií, rekonštrukcií alebo prác na to, aby mesto fungovalo a vyzeralo dobre pre svojich obyvateľov i návštevníkov,“ povedal Peter Stano, hovorca ministerstva.

„Opravovať sa budú okrem ciest v širšom centre aj hlavné dopravné radiály, teda komunikácie, ktoré dennodenne využívajú okrem Bratislavčanov aj tisícky dochádzajúcich do hlavného mesta. Všetky tieto úseky vyberal tím odborníkov na magistráte vzhľadom na stav ich poškodenia a potreby opravy,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Bratislava podľa jeho slov konzultovala opravy s krajským dopravným inšpektorátom, Národnou diaľničnou spoločnosťou a Bratislavským samosprávnym krajom. Termín rekonštrukčných prác bol vybraný tak, aby vznikali čo najmenšie zdržania. Napriek tomu vodiči môžu očakávať v najbližších mesiacoch zhoršenie dopravnej situácie v meste. „Nasledujúce 4 mesiace budú náročné na dopravu v Bratislave, ale ich výsledok bude trvácny,“ povedal Nesrovnal.

Najdlhším opravovaným úsekom bude kombinácia obnovy ulíc – Cesta na Senec, Rožňavská a Trnavská. Magistrát plánuje v tomto úseku položiť nový asfalt celkovo na 8,51 kilometra. Nový povrch tak začne v križovatke ulíc Trnavská a Bajkalská a povedie až k Zlatým pieskom. Ide zjavne o úseky k bratislavskému letisku, kam budú v rámci slovenského predsedníctva prichádzať rôzni hostia. Celkovo sa asfaltový koberec bude vymieňať na 22 úsekoch.

Magistrát okrem toho plánuje na 8 úsekoch opravu dlažby. Na Banskobystrickej ulici dôjde k oprave chodníka a križovatka Pražská dostane nové zvodidlá. Všetky práce by mali byť ukončené do konca júna. Následne v auguste dôjde k oprave Mosta SNP.

Vláda v polovici decembra minulého roku pre Bratislavu vyčlenila 14 miliónov eur na zabezpečenie predsedníctva SR v Rade EÚ. Jeden milión eur navyše dostane bratislavská mestská časť Staré Mesto. Z celkového počtu poskytnutých finančných prostriedkov pôjde až osem miliónov na opravy ciest. Bratislava zo svojho rozpočtu vyčlení ďalšieho 3,5 milióna. Celkovo si jedna z najrozsiahlejších rekonštrukcií vyžiada 11,5 milióna eur. „Je to približne toľko, koľko sa do opravy ciest investovalo súhrnne v rokoch 2010 – 2014,“ uvádza Nesrovnal.

Podľa jeho slov by však Bratislava reálne na opravu všetkých ciest potrebovala dvojnásobok. Zvyšné peniaze z vládnej dotácie sa použijú na opravy fasád historických budov, čistenie mesta, obnovu zelene alebo úpravu verejných priestranstiev. V druhom polroku bude mesto podľa informácií zverejnených na internetovej stránke opravovať povrchy ciest a chodníkov z financií z mestského rozpočtu.

Na Moste SNP sa bude v auguste vymieňať asfaltový koberec, rekonštruovať zvodidlá spolu s chodníkom a natierať zábradlia. „Štatisticky je to mesiac, počas ktorého po moste prejde najmenej vozidiel,“ povedal Nesrovnal.

Bratislave tak hrozí, že obmedzenia na jednom z piatich bratislavských mostov zhoršia dopravnú situáciu aj v letných mesiacoch. Zhoršená bude najmä dostupnosť z centra hlavného mesta do mestskej časti Petržalka. „Oprava bude trvať tri týždne. Rátame s obmedzeniami dopravy, ale robíme všetko preto, aby boli čo najmenšie,“ hovorí Ivana Skokanová, hovorkyňa Bratislavy. Ak by sa oprava vozovky mosta predĺžila až do septembra, spôsobila by vážne dopravné problémy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dopravné obmedzenia #cesty #Most SNP