Eurozóna považuje svoje banky za silné, MMF má obavy z pádu akcií

Európski predstavitelia vo štvrtok vyjadrili dôveru v pevnosť bankového systému eurozóny. Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem sa domnieva, že banky v krajinách platiacich eurom sú na tom štrukturálne lepšie ako pred rokmi. Medzinárodný menový fond (MMF) ale medzitým vyjadril znepokojenie nad nedávnym prudkým prepadom akcií európskych bánk.

12.02.2016 07:46
debata

„Domnievam sa, že v eurozóne sme štrukturálne v lepšej situácii ako pred niekoľkými rokmi, a to platí aj pre banky,“ vyhlásil Dijsselbloem pred začiatkom schôdzky ministrov financií eurozóny v Bruseli.

Podobne eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici poznamenal, že európsky bankový systém je oveľa pevnejší ako v minulosti a „treba mu dôverovať“.

Akcie bánk vo štvrtok na západoeurópskych trhoch stratili ako celok 6,3 percenta, najviac zo všetkých sektorov. Za celý týždeň odpísali zatiaľ takmer 11 percent a od začiatku roka takmer 29 percent. Investori majú obavy z negatívneho vplyvu nízkych úrokov na ziskovosť komerčných bánk v čase, keď sa centrálne banky znižovaním úrokových sadzieb snažia podporiť hospodársky rast a infláciu.

Jednu z najväčších strát vo štvrtok utrpeli akcie francúzskej Société Générale, ktoré sa po neuspokojivých štvrťročných výsledkoch hospodárenia prepadli o 12,6 percenta. Akcie nemeckej Deutsche Bank, ktoré v pondelok stratili skoro desať percent, po stredajšom oživení vo štvrtok opäť klesli, tentoraz o 6,1 percenta.

Znepokojenie nad prepadom cien akcií bánk vo štvrtok vyjadril hovorca MMF Gerry Rice. Odolný bankový sektor je podľa neho predpokladom trvalejšieho zotavovanie ekonomiky.

„Vzhľadom na to, že výpredaj odráža zhoršujúce sa vyhliadky európskych bánk, je ten prepad skutočne zdrojom obáv,“ uviedol Rice. Európski činitelia by sa podľa neho mali okrem iného zamerať na vytvorenie stimulov pre banky, aby posilnili ich súvahy.

„Európske (hospodárske) oživenie … zostáva slabé. Silný bankový sektor je potrebný na podporu investícií a hospodárskej aktivity,“ citovala ho agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #banky #eurozóna