Brusel uvalil predbežné clá na dovoz ocele z Ruska a Číny

Európska únia uvalila predbežné antidumpingové clá na dovoz plochej ocele valcovanej za studena z Číny a Ruska. Rovnako začala nové antidumpingové šetrenie, ktoré má zistiť, či tri ďalšie oceľové výrobky vyrobené v Číne nie sú dovážané do EÚ za nižšiu cenu, než sú skutočné výrobné náklady. Vyplýva to z piatkového vyhlásenia Európskej komisie.

12.02.2016 13:42
debata (33)

Nové prešetrovanie sa týka bezšvíkových rúr, hrubých plechov a plochej ocele valcovanej za tepla. Ak Brusel zistí, že tieto produkty sú dovážané za dumpingové ceny, prijme odvetné opatrenia. Európska komisia dodala, že EÚ má v súčasnosti v platnosti 37 opatrení na ochranu obchodu, ktoré sa dotýkajú dovozu výrobkov z ocele. Deväť podozrení z dumpingu vyšetruje.

Predbežné clá na dovoz za studena valcovanej ocele z Číny sa pohybujú v rozmedzí od 13,8 percenta do 16 percent. Na produkty z Ruska potom od 19,8 percenta do 26,2 percenta. Komisia tiež rozhodne, či bude chcieť clo aj spätne, a to od decembra 2015.

Združenie Eurofer vlani v apríli podalo sťažnosť na to, že Čína a Rusko vyvážajú do EÚ pod trhovými náklady oceľ valcovanú za studena v produktoch používaných napríklad v automobiloch či domácich elektrospotre­bičoch. To podľa združenia spôsobuje európskemu oceliarstvu „značné škody“.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #Rusko #clo #oceľ