Premiér Fico rokoval so šéfom Gazpromu

Premiér Robert Fico rokoval v Bratislave so šéfom Gazpromu Alexejom Millerom. Stretnutie sa uskutočnilo ešte vo štvrtok, oficiálne však o ňom Úrad vlády SR neinformoval. Neznáme pritom zostávajú aj podrobnosti rokovania, ktoré bližšie nekonkretizovala žiadna zo strán.

12.02.2016 16:15 , aktualizované: 19:31
debata (99)

Ruský plynárenský koncern Gazprom na svojej internetovej stránke iba informoval, že zúčastnené strany sa venovali pokroku a ďalším vyhliadkam vzájomnej rusko-slovenskej spolupráce v sektore plynárenstva. „Išlo o pracovné stretnutie, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok. Vo všeobecnosti obsah pracovných stretnutí nemedializujeme,“ dodal tlačový odbor Úradu vlády SR.

Slovensko v súčasnosti patrí medzi najväčšie tranzitné krajiny ruského plynu na trhy Európskej únie. S Gazpromom majú jeho slovenskí partneri uzatvorenú dlhodobú zmluvu na tranzit plynu do roku 2028.

Slovensko sa však obáva, že Rusko kontrakt nedodrží, keďže Moskva deklarovala, že po roku 2019 už nemieni prepravovať plyn cez Ukrajinu. Tranzitná zmluva so Slovenskom pritom neplatí, ak nastanú mimoriadne okolnosti. Na Ukrajine pritom stále prebiehajú boje ukrajinskej armády s proruskými separatistami.

Rusko aktuálne presadzuje aj rozšírenie plynovodu Nord Stream po dne Baltického mora do Nemecka, proti čomu Slovensko aj ďalšie krajiny v regióne, ktoré ťažia z prepravy ruského plynu, protestujú. Otázka tiež je, či sa Fico s Millerom dotkli aj dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu.

Na základe týchto dodávok sa Ukrajina snaží dosiahnuť lepšie ceny plynu pri rokovaniach s ruskou stranou. Za otvorenie slovenského plynovodu na Ukrajinu sa Slovensku poďakovali aj Spojené štáty americké, ktoré presadzujú demokratickejšie pomery na Ukrajine. Nateraz stále nie je jasné, či Ukrajina zostane vo sfére vplyvu Ruska, alebo sa začne pričleňovať k EÚ.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Gazprom