Ceny ropy vystrelili hore, stúpli o viac než desatinu

Svetové ceny ropy v piatok zamierili prudko nahor, a odpútali sa tak od dvanásťročného minima, na ktorom sa ocitli vo štvrtok.

12.02.2016 18:48
debata (365)

K rastu prispievajú najmä obnovené špekulácie o koordinovanom obmedzení ťažby. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražela o viac ako 12 percent a dostala sa na 29,44 dolárov za barel. Vo štvrtok zostúpila až na 26,05 dolára za barel.

Cena severomorskej ropy Brent si pripísala takmer 11 percent a pohybovala sa okolo 33,36 dolára za barel.

Situácia na trhu sa začala meniť už vo štvrtok večer, keď minister energetiky Spojených arabských emirátov Suhajl Mazrúí podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) uviedol, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je ochotná spolupracovať na obmedzení produkcie ropy.

„Komentáre ministra energetiky Spojených arabských emirátov teraz tlačia ceny nahor,“ poznamenal analytik Hans van Cleef z bankovej spoločnosti ABN Amro. „Stále sa však nachádzame v dlhodobom útlme. Na tom sa nič nezmenilo,“ dodal.

Ceny ropy sa od polovice roku 2014 prepadli o viac ako 70 percent a za ich prepadom je kombinácia výrazného previsu ponuky nad dopytom a slabnúci rast globálnej ekonomiky. „Je zjavné, že nadbytočné dodávky pretrvávajú, pričom zásoby sa zvyšujú,“ uviedol hlavný analytik komoditných trhov v banke SEB Bjarne Schieldrop.

Ruská centrálna banka v piatok znížila odhad priemernej ceny ropy na tento rok na 35 dolárov za barel, zatiaľ čo doteraz predpovedala cenu 50 dolárov za barel. V rokoch 2017 až 2018 počíta prognóza centrálnej banky s priemernou cenou 45 dolárov za barel.

365 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa