Dijsselbloem odmietol výzvy na uvoľnenie pravidiel pre banky

Šéf ministrov financií eurozóny, takzvanej euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem odmietol výzvy na uvoľnenie regulácie bankového sektora, ktoré sa objavili po prudkom poklese cien akcií európskych bánk.

14.02.2016 08:48
debata (1)

Niektorí politici vyzvali na pomalšie zavádzanie zmien, ktoré presúvajú náklady na záchranu bánk z daňových poplatníkov na investorov. To by ale podľa Dijsselbloema znamenalo „najhorší možný“ postup, píše agentúra Reuters.

„Podľa môjho názoru predovšetkým musíme posilniť bankovú úniu,“ uviedol v sobotu Dijsselbloem. „Kapitálové požiadavky by sa mali v najbližších rokoch ešte zvýšiť. To posilní dôveru v banky,“ dodal.

Šéf euroskupiny pripustil, že presun nákladov na záchranu bánk z daňových poplatníkov na investorov má vplyv na akcie bankových spoločností. „Teraz máme oveľa prísnejšie pravidlá týkajúce sa toho, kto bude platiť, keď sa bankám bude dariť zle. A nebude to daňový poplatník,“ povedal Dijsselbloem. „Preto sa investori pozerajú na banky oveľa kritickejšie, čo vedie ku korekcii na akciovom trhu,“ dodal.

Dijsselbloem podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že vyhliadky európskej ekonomiky zostávajú „opatrne priaznivé“, a to napriek známkam spomaľovania jej rastu a nepriaznivým správam z Číny a Spojených štátov.

„Domnievam sa, že v eurozóne sme štrukturálne v lepšej situácii ako pred niekoľkými rokmi, a to platí aj pre banky,“ vyhlásil Dijsselbloem už vo štvrtok, keď sa konalo stretnutie ministrov financií eurozóny v Bruseli.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #eurozóna