Slovensko získalo dobré investičné hodnotenie

Slovensko je v očiach zahraničných investorov lukratívnou krajinou. Investori sledujú údaje ratingových agentúr a podľa toho stavajú svoje závody či požičiavajú peniaze.

15.02.2016 14:00
vysokozdvižný vozík, pracovník, fabrika, továreň Foto: ,
Stabilný rating znižuje obavy firiem investovať na Slovensku.
debata (16)

Slovensko má v tomto smere veľmi dobré vyhliadky. Ratingová agentúra Fitch Ratings totiž potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Agentúra vo svojej správe vyzdvihuje najmä pozitívny vplyv členstva Slovenska v eurozóne. Fitch Ratings tiež ocenila stabilný bankový sektor a schopnosť Slovenska priťahovať zahraničné investície. Agentúra na najbližšie roky predpovedá Slovensku stabilný hospodársky rast na úrovni približne troch percent ročne. Podporiť ho má najmä silná domáca spotreba.

Okrem toho Fitch Ratings očakáva postupné znižovanie deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu. Podľa agentúry sa deficit štátneho rozpočtu bude aj bez zmeny politík v najbližších rokoch postupne znižovať, vďaka pozitívnemu makroekonomickému vývoju a zlepšeniu výberu daní. Fitch pozitívne hodnotí aj citeľný pokrok v riešení otázky nezamestnanosti, pozitívny makroekonomický vývoj a zlepšený výber daní. O hodnotení Fitch informovalo ministerstvo financií.

„Teší ma, že sme krajinou, ktorá stále pracuje na tom, aby sa zlepšovala. Naše pozitívne smerovanie ocenila už druhá ratingová agentúra, ktorá nám svojím hodnotením vyjadrila dôveru,“ uviedol na margo hodnotenia agentúry minister financií Peter Kažimír.

Sme pripravení diskutovať, ale to bude vyžadovať ústavnú zmenu zákona o dlhovej brzde.
Robert Fico, premiér

Napríklad vlani na jeseň si Slovensko požičalo zo záporným úrokom. Konkrétne išlo o dlhopisy splatné v novembri 2018, ktoré boli predávané s priemerným záporným výnosom na úrovni 0,0449 percenta ročne. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity predala dlhopisy za 112 mil. eur, pričom celý objem putoval do portfólia zahraničných investorov. Ide o dôsledok tlačenia peňazí Európskou centrálnou bankou, ktorá a snaží stimulovať rast. Ak banky nechajú peniaze ležať ladom, môžu byť za to zo strany ECB pokutované. Preto je pre investorov lepšie kúpiť dlhopisy aj so záporným úrokom. V prípade Slovenska zohráva úlohu aj znižujúci sa deficit a verejný dlh.

Podľa údajov z konca minulého roka verejný dlh Európskej únie v druhom štvrťroku 2015 sa medziročne zvýšil z úrovne 87,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 87,8 percenta HDP, ale na Slovensku klesol na 54,5 percenta HDP z úrovne 55,8 percenta HDP.

Súčasný stav by chcela súčasná vláda viac využiť na investície. Problémom však je ústavná dlhová brzda, ktorá limituje výšku pôžičiek. Premiér Robert Fico cez víkend naznačil, že dlhová brzda bude zrejme v najbližšom období čeliť snahám o zmenu. „Sme pripravení diskutovať, ale to bude vyžadovať ústavnú zmenu zákona o dlhovej brzde, či nie je dnes najvhodnejšia doba na obrovské investície aj za cenu investičnej výnimky zo zákona o dlhovej brzde. Toto je jednoducho ponuka pre všetkých na Slovensku, ktorí rovnako uvažujú, baviť sa o takejto zmene,“ vyhlásil v sobotu Fico. Zároveň si položil otázku, že ak vieme umiestňovať dlhopisy so zápornou úrokovou mierou, tak prečo teraz „nenabrať jednoducho finančné zdroje a pustiť sa s plnou vervou do vecí, ktoré stoja ešte pred nami.“

Predseda vlády naznačil, že takto získané zdroje v prípade zmeny dlhovej brzdy by sa mohli využiť napríklad na investície do dopravnej infraštruktúry. Hovorí pritom o miliardových sumách. „Minister dopravy Janko Počiatek minule v jednej neformálnej diskusii hovoril, že keby sme tak mohli naliať štyri až päť, možno až šesť miliárd eur do cestnej infraštruktúry, predstavte si, aký obrovský vplyv by to malo na hospodársky rast do budúcnosti,“ vyhlásil premiér. Smer súhlasil s dlhovou brzdou ešte počas Radičovej vlády. V posledných štyroch rokoch však vládna strana viackrát upozorňovala, že by bolo výhodnejšie, ak by sa brzda uvoľnila. Opozícia s tým však nesúhlasila.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhová brzda #investori #investičné hodnotenie