Rusi a Saudi sa chystajú hovoriť o rope

Ruský minister energetiky Alexander Novak sa má v utorok stretnúť v katarskom hlavnom meste Dauha so saudským ministrom ropného priemyslu Alim Nuajmím a ministrami ropného priemyslu Venezuely a Kataru.

16.02.2016 07:41
debata (10)

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje. Správa je ďalším signálom toho, že poprední svetoví producenti ropy sa snažia začať riešiť nadbytok ropy na trhu, ktorý stiahol ceny ropy na najnižšiu hodnotu za viac ako desať rokov.

Špekulácie vyvolávajú spomienky na dohodu z roku 2001 medzi členmi OPEC a ďalšími poprednými výrobcami. V tomto roku Rusko prvýkrát a naposledy súhlasilo s koordinovaným znížením ťažby, aj keď Moskva nakoniec nikdy plne nerealizovala svoje sľuby na zníženie vývozu.

Ceny ropy za posledný rok klesli na najnižšiu hodnotu za viac ako desať rokov vďaka rastu ťažby v USA a rozhodnutiu kartelu OPEC navýšiť vývoz, a posilniť si tak podiel na trhu.

Rusko je najväčším svetovým producentom ropy a dlho odmieta spoluprácu s tým, že jeho ropný priemysel je konkurencieschopný za každú cenu a pre Moskvu je zníženie ťažby technicky náročne. Nálada sa však začala meniť v januári, keď cena ropy klesla pod 30 dolárov za barel, čo je oveľa menej, než Rusko potrebuje kvôli vyrovnanému rozpočtu pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konajú v tomto roku. Niekoľko predstaviteľov Ruska, vrátane Novaka, už naznačilo, že spolupráca s OPEC je možná.

Mnoho analytikov, vrátane Medzinárodnej agentúry pre energiu, je však skeptických a neverí, že by sa OPEC dohodol s ďalšími ťažiarmi na znížení ťažby.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC