Pokles DPH na potraviny zrazil ceny v obchodoch

Januárový pokles cien o 0,6 percenta bol väčší, ako sa predpokladalo. Na pozitívny vývoj malo vplyv najmä zavedenie nižšej DPH na vybrané základné potraviny.

16.02.2016 12:00
debata (3)

V medziročnom porovnaní sa znížili aj ceny v doprave, čo je dôsledok klesajúcich cien ropy. Slovensko zažíva defláciu a medziročný rast cien v podobe inflácie sa podľa analytikov NBS očakáva až v druhom polroku 2016.

Zásadný pokles cien prišiel v podobe lacnejších potravín a nealko nápojov, kde ceny klesli o 2,3 percenta. „Pre spotrebiteľov to je dobrá správa, pretože potraviny tvoria veľkú časť ich spotrebných výdavkov, preto sa to príjemne prejaví na ich útratách v obchodoch. Podobne sú na tom alkoholické nápoje a tabak, ktoré tiež medziročne zlacneli,“ uviedol Michal Kozub zo spoločnosti Home Credit. Za alkoholické nápoje a tabak platili Slováci v medziročnom porovnaní približne o 0,8 percenta me­nej.

Minister financií Peter Kažimír včera naznačil, že ak by sa DPH plne premietla do cien potravín, daňový výpadok by bol menší. Vláda počítala s tým, že pokles dane zníži príjmy rozpočtu asi o 77 miliónov eur. Rezort financií vzhľadom na skúsenosti z cudziny očakával, že predajcovia ceny neznížia o celých 8,3 percenta, čo by bol plný vplyv poklesu dane z 20 na 10 percent. V skutočnosti sa však zatiaľ podľa vykonaných kontrol rezortu pôdohospodárstva v spolupráci s dôchodcami nižšia DPH do cien premietla vo väčších reťazcoch v plnej miere.

Infláciu smerom nadol tlačia tiež ceny pohonných hmôt, čo si pochvaľujú vodiči pri lacnejšom tankovaní. Dôvodom sú predovšetkým klesajúce ceny ropy ako vstupnej komodity na svetových trhoch.

„Kým ropa Brent stála ešte pred rokom okolo 60 dolárov za barel, dnes je prakticky za polovicu. To jasne ukazuje, že ceny pohonných hmôt na pumpách musia medziročne klesať,“ pokračuje Kozub.

V medziročnom porovnaní pritom v januári klesli ceny v sektore dopravy v priemere o 4,3 percenta. V medziročnom porovnaní klesli tiež ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,3 percenta. Pretrvávajúce nízke ceny plynu na európskych trhoch by sa mohli premietnuť do ďalšieho dodatočného zníženia cien plynu pre domácnosti. Hlbšie do peňaženky však musia Slováci siahnuť pri kupovaní nového nábytku či bežnej údržby domu, ktoré stáli v januári 2016 oproti minulému roku o 0,8 percenta viac. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia